Det tar lite tid att få sydvästen färdig, framför allt beroende på torktiderna. Men börja impregnera och sy nu i sommar så är den tät och tålig innan höststormarna kommer! Tänk bara på att linolja och tyg kan vara en farlig kombination som vill självantända och var ytterst noga med säkerheten när du gör ditt oljetyg.
Sy en sydväst i oljetyg
Att behandla tyg med linolja är ett gammalt sätt att få vattentäta kläder. Varför inte prova metoden i ett lagom litet, lättsytt plagg, som en sydväst! Här beskriver vi hur du syr din egen regnhatt, men du kan också förvandla en färdig solhatt till ett effektivt regnskydd för huvudet.
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
Du behöver
Tätvävt bomullstyg, 100 x 50 cm
Mjukt tyg till foder
Bomullsband att knyta med, 50 cm
Papper att klippa mönster av
Linolja, kokt
Balsamterpentin
Bivax, finns bland annat i hobbyaffärer
Pensel
Sax
Nål och tråd
Symaskin
Gör så här
Börja med att göra ett pappersmönster. Ett mönster med de mått som anges i skissen ger en sydväst med omkring 60 centimeter runt huvudet, men du kan justera det så att det passar just dig. Ta ditt huvudmått och lägg till ett par centimeter beroende på hur löst du vill att sydvästen ska sitta, och om du kanske vill få plats med en tunn mössa under. Dividera måttet med 6 och lägg till 1,5 centimeter för sömsmån. Nu har du bredden på kullens mönsterdel. Justerar du kullen måste mönsterdelen för brättet också anpassas. Måttet för kullens bas minus sömsmånen ska rymmas tre gånger i brättets innerkurva.
Rita upp mönsterdelarna på ett papper och klipp ut. Nu är det dags att olja tyget, och medan det torkar kan du om du vill sy en toile av ett gammalt lakan för att kolla att din hatt blir lagom stor.
Först måste tyget tvättas för att bli av med appreturen. Blanda sedan två delar kokt linolja med en del balsamterpentin och stryk blandningen på tygets ena sida med en pensel. Häng upp och låt det torka luftigt i en månad, men vänd det efter någon dag så att inte all olja samlas i ena änden av tyget. När det torkar, eller egentligen oxiderar, blir det en kemisk process som alstrar värme. Det kan bli så varmt att det självantänder, men finns det bara bra ventilation är det ingen fara. Det är om man viker ihop tyget eller stoppar undan det innan det torkat som det kan ta eld. Penslar och trasor kan man lägga i blöt och sedan knyta in dem i en tät plastpåse innan man slänger dem i soporna.
När tyget torkat klipper du till mönsterdelarna. Vik tyget dubbelt och lägg ut mönsterdelarna, det ska bli totalt 6 stycken av kullen och 4 av brättet.
Lägg kullens delar räta mot räta och sy ihop dem med 7 mm sömsmån. Vik båda sömsmånerna åt samma håll och vänd ut rätsidan. Sy stickningar från rätsidan längs sömmarna. Klipp ut kullens delar i fodertyget och sy det på samma sätt. Sy ihop brättet, räta mot räta, mitt fram och mitt bak. Det ska bli två likadana delar som i sin tur läggs räta mot räta och sys ihop runt om i ytterkanten. Vänd ut rätsidan.
Lägg brättet räta mot räta mot kullen och nåla fast det som ska bli brättets ovansida. Placera knytbanden på rätt ställe inne i kullen så att de sys fast samtidigt med brättet. Sy på maskin runt om med 7 mm sömsmån. Vik upp sömsmånerna, även den från brättets undersida, mot kullen. Sätt i fodret i ytterdelen, aviga mot aviga. Vik in fodrets sömsmån och sy ner kanten mot brättet för hand. Sy stickningar, från rätsidan, runt kullens nederkant och runt brättet.
Nu är själva sydvästen färdig, men än är det inte dags att gå ut i regnet med den. Först ska den oljas ett varv till. Till denna andra strykning kan du använda samma blandning som till den första, men Birgitta använder i stället en del bivax till två delar olja. Bivaxet smälts i vattenbad innan linoljan blandas i, hälls sedan i en burk och får kallna. Sedan bearbetas blandningen med en kniv så att den får smörkonsistens och smetas på med handen i ett tunt lager på utsidan av sydvästen. Vaxblandningen rekommenderas om du fodrat din hatt, annars kan fodret bli kladdigt. Använder du oljeterpentinblandningen bör hatten vändas då och då så att inte all olja samlas på ett ställe. Efter en vecka är hatten torr. (Vill du ha den riktigt, riktigt vattentät kan du olja den ytterligare ett varv, men det behövs oftast inte.) I vilket fall har du nu ett mjukt och smidigt regnplagg för milda regnväder. I snöglopp och kyla blir hatten stel men håller förstås ditt huvud torrt ändå.
Mönsterdelarna
Kullens bredd och höjd: 11,5 cm x 19,5 cm. Klipp ut 6 delar.
Brättets bredd mitt fram 8,5 cm, mitt bak 11 cm. Klipp ut 4 delar.
Sömsmån ingår. Ladda ner mönstret här.
Här hittar du fler gör det själv-projekt!