Svindelkänsla

Det här var inget rutinuppdrag. När arkitekten Hanna Samuelson blev ombedd att rita höghus helt i trä, tvingades hon släppa sargen. Numera missionerar hon.

Text Erik Eje Almqvist
Foto Ylva Sundgren
27 maj 2014

Efter industrialiseringen har de flesta stora hus i Sverige byggts i stål, sten, betong och glas.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Så när arkitekten Hanna Samuelson, som då arbetade på Wingårdhs, fick uppdraget att bli handläggare för två stora nya lägenhetshus i Sundbyberg blev hon först osäker. De skulle nämligen byggas helt och hållet i trä.
– Det är ju nästan dumdristigt att bygga åtta våningar med trästomme och träfasad. Samtidigt innebar det att vi inte bara kunde göra en standardupprepning av andra hus – och det gillade jag.

Åttavåningshuset är helt i trä – med en fasad av ceder och stommar av korslimmat virke. Arkitekt Hanna Samuelsson är nöjd.

Eftersom det inte fanns några liknande hus att utgå från var de tvungna att lösa alla problem själva. Hanna Samuelson beskriver arbetet med husen som »en labbprocess«.
– Träprojekt är ofta relativt små. En av våra referenser i början var ett fint sommarhus med slät panel. Sedan slog det en – men gud, det här huset ska ju bli sex gånger så högt. Det fanns inte ens plankor som var långa nog för vår panel. Och hur täcker man då skarvarna snyggt?

Hon var också osäker på om de skulle kunna använda obehandlat trä.
– Till sommarstugor väljer man ofta obehandlad lärkpanel och tänker: det blir snyggt och silvergrått om 15 år. Men under tiden är det ju inte så fint, och under balkongerna, dit ljuset inte tränger, skulle träet inte gråna på samma sätt.

Efter ett studiebesök i Köpenhamn, där de studerade cederspånsfasaden på Islands Brygges skola, bestämde de sig för en liknande lösning. Eftersom cederträ är naturligt motståndskraftigt mot röta och svamp behöver det inte behandlas. Med spånen skulle de dessutom kunna dölja skarvarna mellan de hopmonterade väggdelarna.
– Skolan på Islands Brygge var byggd i etapper, så där kunde vi se att det såg bra ut efter såväl 5 och 3 som 1 år.

Brandrisken var en av de främsta anledningarna till att man en gång övergav trä som byggmaterial i stora hus. I Sundbybergshusen löste man det genom att tillverka stommen av korslimmat trä.
– En så tjock trästomme är som en stock, den tar du inte eld på hur som helst. Det är annat som brinner i ett hus.

Nästa utmaning handlade om interiören.
– Normalt håller man sig till ett träslag och matchar det mot ett annat material eller en färg. Här skulle hela huset signalera trä. Först ville vi ha ceder i fönstren också, men så fick vi veta att det var för mjukt, så till slut kom vi fram till betsad furu. Väldigt otippat med en sån 1970-talsgrej, men vi var tvungna att släppa sargen, blanda olika träsorter och låta funktionerna styra.

Väldigt otippat med en sån 1970-talsgrej, men vi var tvungna att släppa sargen, blanda olika träsorter och låta funktionerna styra.

I juni 2013 stod byggnaderna färdiga, och folk började flytta in. Sedan dess har husen fått mycket uppmärksamhet och nominerats till Sveriges Arkitekters Bostadspris.
– Efter att ha jobbat i tre och ett halvt år med husen i Sundbyberg har jag blivit en trämissionär, även i andra projekt.

Hanna Samuelson tror att vi kommer att få se fler storskaliga träbyggen framöver.
– Anledningen till att det är så dyrt att bygga massivträhus är att så få gör det. Volymerna blir för små. Dessutom jobbar många byggare, som har avtal med betongindustrin, emot det. Men på sikt måste vi tänka mer på hållbarhet och koldioxidutsläpp. Och ju fler som gör det, desto fler kommer att upptäcka fördelarna med trähus. I Sverige kan vi använda vår egen skog. Byggtiderna blir kortare och man slipper betongens uttorkningstider. Det tar bara en dryg vecka att få upp en våning, och det finns ingen risk för inbyggd fukt. Kostnaden är det enda hindret, men om medvetna kunder är beredda att betala, och om byggare vågar satsa på en produkt med högre kvalitet, kommer det att ändras.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!