Sommarutställningar

Ta en omväg och upplev slöjd och konsthantverk på platser bortom allfartsvägarna! Här listar vi några av alla ställen som visar hantverk och slöjd runt om i Sverige i sommar.

Alvhem. Ale Slöjdares traditionella sommarutställning visas på Magasinet, Alfhems Kungsgård vid Ale Golfbana. Smycken, stickat, trådslöjd, träarbeten, lappteknink, betonggjutning och smide finns att se. Under sommaren blir det också workshops och pröva-på-dagar. Öppet varje dag 15 juni – 11 augusti, utom måndagar samt midsommarafton. Läs mer här!

Askersund. Örebro läns Slöjdförening och föreningen Svensk Form i Örebro Län arrangerar för tredje året i rad en gemensam utställning där medlemmar från hela länet visar upp sina konstnärskap utifrån årets tema Vatten. Läs mer här!

Bollnäs kommun. Hemslöjden i Vallsta visar sommarutställningen Från vardag till fest – Dräktdetaljer från Arbrå och Undersvik. Invigningstal den 16 juni av Elin Sundberg, Kulturchef i Ljusdals kommun och uppvuxen i Vallsta. Kaffeservering på Kvâr-Eriks med traditionell kakbuffé. Läs mer här!

Järvsö. Korgstämma – ett hantverksäventyr på Stenegårds Loge.
Upplev korgmakare från hela världen, utbyt kunskaper och se hantverk på nära håll. Det kommer finnas prova-på-workshops, utställningen ”Makalösa koftor” av Agneta Hansson och den inspirerande pilflätningskursen som arrangeras veckan innan stämman. För alla med passion och nyfikenhet för slöjd – läs mer här!

Karlstad. I årets sommarutställning på Alsters Herrgård visar Länshemslöjdsföreningen i Värmland förkläden och flamskvävnader ur de egna samlingarna. Alsters Herrgård är ett utflyktsmål strax utanför Karlstad med lummig park, café och slöjdbutik och guidade visningar som berättar om platsen och om författaren Gustaf Fröding som föddes här 1860. Läs mer här!

Kungälv. Inlands Hemslöjdsförening har sommarutställning i hembygdsgården vid Bohus fästning. En slöjdutställning med försäljning under tre veckor. Nya slöjdare varje vecka. Läs mer här!

Lerum. Nääs slott och slöjdseminarium
Nääs är en av Skandinaviens bäst bevarade 1800-talsmiljöer och en av landets största anordnare av kurser i slöjd och hantverk. Här kan du gå en guidad tur på slottet, äta och fika, se utställningar och köpa byggnadsvårdsprodukter, presenter och konsthantverk. Under sommaren visas utställningen Knut – ett slöjdarliv där den legendariske Knut Östgård berättar om ett långt liv i slöjdens tjänst. Läs mer här!

Luleå. Centralt i Shopping galleria visas utställningarna Näver det beresta materialet och Gammelstads handväveri – när tradition blev modernitet . Slöjd- och formcenter är ett treårigt projekt som ska att stärka, synliggöra och tillgängliggöra slöjd- och formområdet i Norrbotten. Det görs bland annat genom att slöjd visas upp och praktiseras i gallerian Shopping i Luleå. Läs mer här!

Varberg. Krukmakeri, mode och hållbar design. På Rian Designmuseum visas flera aktuella utställningar i sommar. På museet finns café och butik som säljer böcker, konsthantverk och designprodukter. Läs mer här!

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!