Senaste numret – Ullen

Den är töjbar, elastisk och spänstig. Smutsavvisande och självrenande. Värmer som blöt, står fint emot eld. Dessutom har vi ett oanvänt överskott här i landet. Stämmer det att ull är gull?

I Sverige slänger och bränner vi 840 ton ull varje år. Samtidigt som vi importerar mer än 220 ton utländsk ull. Men efter många års motvind är svensk ull plötsligt superhet. Fler och fler modeföretag har fått upp ögonen för den närproducerade råvaran.

I hemslöjdskretsar har ullen alltid stått högt i kurs. Den värmer och isolerar, tar upp fukt och motverkar dålig lukt, är eldhärdig och värmer även när den är blöt. Men trots alla goda egenskaper och trots att det finns stor tillgång på fibrer här i landet har den svenska ullen länge haft svårt att nå ut.
– För bara två år sen fanns ingen efterfrågan på svensk ull, ingen var intresserad – men så är det inte längre, berättar Claudia Dillmann, skinn- och ullansvarig på Svenska fåravelsförbundet i nya numret av Hemslöjd. Läs artikeln här.

Efter tio år som designer på Sveriges största modeföretag fick Jennie Jakobsson nog av kontorslandskapets tristess och sadlade om. Nu står det brodös och hantverkare på hennes visitkort.
– Det enda jag ångrar just nu är att jag inte gjorde det tidigare, säger hon. Läs artikeln här.

Celia Dackenberg är författaren som uppfunnit en helt egen genre – den litterära stickningsessän. I hennes böcker träder helt nya sidor av kända författare fram: den stickningsintresserade Gunnar Ekelöf, stickmodelejonet August Strindberg och den njutningsfullt stickande Karin Boye.
– Kanske är det inte så konstigt, orden text och textil kommer ju från samma latinska verb, funderar hon i nya numret. Läs artikeln här.

Tre år efter examen hälsar Hemslöjd på hos Miriam Parkman för att se hur det fungerar att försörja som konstväverska i Sverige idag.
– Jag har gjort en massa roligt och jobbat sjukt mycket. Men några pengar har jag inte – än, berättar hon. Läs artikeln här.

Dessutom lär vi oss allt om sländor, raggsockans grå eminens, Täpp Lars Arnessons känsla för traditioner och Andernas högfärdiga, storögda prinsessa – bärare av världens dyraste ull. Åsa Moberg skriver krönika om livets trådar. Alla artiklar ur numret hittar du här.

Hemslöjds temanummer om ull når prenumeranterna vecka 6 och finns ute i Pressbyrån från 11 februari. Teckna din prenumeration här! Du kan också läsa tidningen digitalt genom vår app för Android och Iphone, eller köpa digitala lösnummer genom Qiozk.

Hemslöjd åsikt

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy