Gör det själv

Sätt segel på fantasin

Vad kan vara mer rofyllt och avkopplande än att tälja en barkbåt en skön sommardag vid stranden. Ta med både slöjdkorgen och fikakorgen! Rigga din drömbåt, sätt segel på fantasin och låt din farkost driva mot fjärran horisonter…

Text Gunnar Jeppson
Foto Ylva Sundgren
29 maj 2013

Att tälja en barkbåt är ett klassiskt sommarnöje. Du kan förstås tälja precis hur du vill, men här är en beskrivning på en medelsvår båt. Blir du riktigt biten kan du låta dig inspireras av de mer avancerade båtarna. Vill du satsa på en riktigt lättgjord farkost, själv eller tillsammans med barn i din närhet, kan du förstås också göra enklare modeller. Hittar du bara tillräckligt med bark kan du snart få ihop en hel armada!

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Du behöver

Verktyg
Täljkniv
Borr; drillborr eller elborr, 1,5, 2 och 8 mm
Sekatör
Såg, eventuellt
Sax
Håltång, eventuellt

Material
Tallbark
Raka pinnar; lönn, rönn, hassel eller andra träslag
Lintråd, nål
Segel; näver, tyg, stort löv eller kraftig papp
Barlast; skruv, mutter eller sänke
Trästickor att fästa stag med
Trälim, eventuellt
Plåster, för säkerhets skull…

Gör så här

Barkbiten bestämmer såklart båtens mått, men den rymmer samtidigt många möjligheter.

Öje Säfwenberg har ­sjösatt sin barkbåt. Den funkar fint!

Biten till båten i badkaret  hade ungefär måtten 3 x 6,5 x 18 centimeter.

Tälj bort det spröda yttersta lagret bark så att du kommer ner i det fasta härliga materialet.

Bestäm vad som ska bli för och akter på båten.

Fortsätt med båtens långsidor – gör först barkbiten jämnbred. Tälj till fören. Forma sedan en fin relingslinje. Tälj båtens undersida från för till akter. Forma aktern. Tälj båtens ovansida. Glöm inte att kolla språnget, det vill säga den kurvatur som bildas mellan för och akter. Många båtar har väldigt fina linjer som är en fröjd för ögat.

Gör masten (ungefär 17 centimeter hög) av en rak och lagom tjock pinne. Låt barken vara kvar eller tälj bort den och gör pinnen tunnare mot toppen. Borra hål på 1,5 millimeter i masttoppen för segel och förstag.

Borra ett hål på 8 millimeter i skrovet för masten. Placera hålet cirka 1/3 av båtens längd från fören. Borra »snålt« så att masten går trögt i hålet. Gör ett enkelt råsegel av en bit näver, 9,5 x 11,5 centimeter. (Vill du inte använda näver kan du välja andra material. Ett fint segel får du av en tygbit som du ger extra stadga genom att stryka det med trälim och låta det torka.) Seglet ska vara lagom stort i förhållande till skrov och barlast. Gör två hål i det för masten. Gör också ett litet hål i varje hörn så att du kan staga upp seglet i masttopp och skrov. Knyt fast linorna. I skrovet säkrar du dem med små tränaglar (tändstickstjocka ungefär) som du först borrar hål till (2 millimeter). Fäst linorna genom att trycka ner dem i hålen med tränaglarna.

Enkelt skrov med mast och råsegel av näver. Tränaglar håller fast skot och stag. Den kraftiga skruven är barlast. Bygg den själv efter beskrivningen!

En barkbåt med segel behöver någon form av motvikt som håller båten på rätt köl (tänk på regalskeppet Wasa).

En tyngd är lätt att fästa undertill på båten. Här har jag använt en kort bult. Jag borrade helt enkelt ett hål för bulten, ungefär mitt på och skruvade in den. Balansen blev bra, men det ska sägas att det var total stiltje i baljan…

Sjösätt i lä!

God seglats önskar Gunnar Jeppsson, slöjdare och båtälskare i Blekinge.

P.S.

Hoppas du får blodad tand och fortsätter med nya utmaningar. Om du vill gröpa ur skrovet funkar det bra med både skedkniv och skölp. Gör du det med knivspetsen så var extra försiktig!

Vill du njuta av din båt även när båtsäsongen är över vill du kanske placera den i en vagga eller på en ställning. Gör den av bark eller pinnar, idéer kan du få här nedan.

Båtbyggare: Båt med utombordare Mats Olsson, övriga båtar Gunnar Jeppsson.

29 maj 2013

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!