»Om du älskar färger och blommor«

I dagarna kommer broderimästaren Anna-Karin Jobs Arnbergs häfte Påsöm ut på Hemslöjdens förlag. Vi ringde upp för att höra varför hon fastnat för just denna teknik.

Foto Thomas Harrysson och Ann Jonasson Lignercrona
23 oktober 2019

Vem är du? 
Jag är avdelningschef på Dalarnas Museum och jobbar med samlingarna där. Jag kallar mig själv också kombinatör då jag har en broderiverksamhet där jag jobbar med kurser och säljer broderier.

Anna-Karin Jobs
Foto: Ann Jonasson Lignercrona

När lärde du dig påsöm?
Det har alltid funnits i min närvaro eftersom jag kommer från Floda och broderiet finns i överflöd i Flodadräkten. Mamma och gammelmoster broderade mycket och jag fick pröva på som ung men började brodera mer aktivt när jag var 14-15 år.

Till vem skrev du detta teknikhäfte? 
Till nybörjare och fortsättare. Man behöver inte ha några förkunskaper innan. Det finns också mer fördjupningsdelar, men man behöver inte vara orolig om man inte kan något sedan innan. Det finns beskrivningar och mallar och förklaringar om hur man bygger upp broderiet. Från a till ö skulle man kunna säga!

Påsöm på svart botten.

Har du något tips till dem som ska börja med den här sortens broderi? 
Om du älskar färger och blommor och att brodera i ullgarner – då är detta gjort för dig! Det finns också hur mycket som helst att brodera, det tar inte slut på inspiration.

Vad jobbar du på just nu?
Just nu är det mycket kursverksamhet. Jag ska även ha en liten miniutställning i hemslöjdsbutiken i Dalarna tillsammans med mästarstickerskan Karin Kahnlund.

Vad är drömmen?
Jag vill gärna skriva en bok för att visa hela broderiets historia och utveckling. Det finns så mycket olika broderier. Från att det började på 1850-talet till att det blev en hemindustri och så vidare. Visst är broderier vackra att se på men de betyder också någonting och det tycker jag är intressant att visa. Det handlade om överlevnad.

Häftet Påsöm kommer ut 25 oktober 2019. Mer info och tips på återförsäljare hittar du hos Hemslöjdens förlag.

Påsömsbroderi.

 

23 oktober 2019

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!