Mitt verktyg

Nätnålen

Bror Lind är fiskare, elektriker och en av få i Sverige som håller kurser i lagning av fiskenät. För Maria Diedrichs berättar han om nålar, telnar och garn.

Text Maria Diedrichs
Foto Petter Engman
29 maj 2013

Det här att binda nät och laga nät, det ligger mycket kunnande i det. Jag är född av en yrkesfiskare och jag fortsatte själv i den stilen så det har liksom gått i arv det där. Jag lärde mig av honom. Det enda man behöver för att laga nät är tråd och en nätnål.
Nätnålen är en vanlig nål som man köper på fiskeredskapsaffären. Det är väl inget speciellt med den egentligen. Jag har ett tjugotal nålar i olika storlekar hemma men det är ju inte frågan om hur många nålar man har, utan om hur man använder dem.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Ett nät består av ett garn som monteras på telnar. Sänkteln och flötteln. Då du fiskar med det är det ofrånkomligt att det blir hål i garnet. Nätlagning är ett ganska brett register. Det går inte att tala om hur man gör. Man måste visa det på plats. Och den som ska lära sig måste öva. När jag håller kurser på ABF här i Umeå är det sex tillfällen à tre timmar. Men du vet att lärdom, det är lätt att bära.

Man behöver tre nålar för att laga ett nät, för det är tre olika grovlekar på tråden i ett nät. Nålarna finns i storlek 1–5. Nummer fem är störst. Den använder man främst när man ska laga laxnät och sådana grova nät. Jag använder oftast nummer två, men ska man laga strömmingsnät får man gå ned till ettan för det är väldigt små maskor i de näten.

Det är bra många nät man har lagat. En del går fort och en del tar mera tid. Jag torde väl ha lagat många hundra, kanske uppåt tusen nät i mina dar. När de är väldigt trasiga är det inte så roligt. Vi har mycket säl här ute som sliter sönder nätena. Det går just inte att ha nät ute för natten. Många gånger är det inte lönt att laga. Då sprätt’ man bort telnarna från garnet och så får man skaffa en ny slinga som man monterar på telnarna. Det kallas att bo garnet.

Förr var man mer rädd om sina nät. Jag är 80 år. I min ungdom fick vi ju binda nätena själva. Nu kan man köpa nya när de går sönder. Det är inte så många som vet hur man lagar dem längre. Jag tror jag är ensammen i Västerbotten om att ha kurser i nätlagning.

29 maj 2013

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!