Du behöver:
Lite kläde
Snygga restlappar av bomullstyger
Sytråd
Broderigarner
Eventuellt pärlor och paljetter
Årets julklapp är ett nålhus. Vi säger som i mäklarannonserna: För den händige. Nålhusens skapare: Carina Olsson
Lite kläde
Snygga restlappar av bomullstyger
Sytråd
Broderigarner
Eventuellt pärlor och paljetter
Börja med att klippa ut alla mönsterdelar i kläde. Du behöver två likadana bitar till nålhusets klockformade fodral (se de lila tygbitarna), och två mindre bitar till nålhusets »tunga« (se de gröna bitarna). Tungan är den utdragbara del där nålarna kommer att sitta så småningom. Vi valde att göra fodralbitarna ca 9 cm höga, med en bas på runt 5,5 cm och hals på drygt 2 cm. Tungbitarna i vårt exempel är 8 cm höga, med en bas på 4 cm och halsbredd på 1 cm.
Innan du syr ihop delarna är det dags att dekorera fodraldelarna. Om du vill ha kantband kan det vara smart att sy på dem först, så får du stadigare fodralbitar att jobba med. Kanta exempelvis med remsor klippta av fina spilltyger (färdigköpta kantband fungerar så klart också). Sy fast kantbandet med sytråd och små förstygn, upp och ner i tyget bara. Vill du hellre att kantbanden ska överlappa delar av motivet, dekorerar du först och kantar sen.
De här nålhusexemplen är dekorerade med olika slags sömmar (exempelvis langettstygn, stjälkstygn, plattsöm och knutar), applikationer och glittriga paljetter. Kläde är perfekt att använda till applikationer eftersom tyget inte fransar sig, så det räcker att sy fast motiven med små förstygn, kanter behöver inte kastas eller sicksackas. Om du dekorerar med pärlor eller paljetter, rekommenderar vi dubbel sytråd. Fäst på baksidan efter varje pärla. På de här nålhusen har Carina Olsson dessutom broderat in initialer och årtal på fodralets baksida – även om det inte syns i bild…
När du är klar med dekoration och kantning kan du lägga fodralbitarna åt sidan medan du syr ihop nålens tunga – parkeringsplatsen för framtida nålar.
Lägg ihop de två tungodelarna och sy ihop dem längs ena långsidan, från basen upp mot halsen. Förstygn är enklast men du kan också välja langettstygn eller någon annan snygg söm. När du är framme vid halsen är det dags att tänka på snodden. En variant är att tvinna en snodd, som i nålhusexemplet längst till vänster. Ta i så fall ca sex stycken 50 cm långa trådar av broderigarn och vik dem på mitten. Peta in »vikningen« i halsen på tungan, mellan de två tungolapparna. Har du gjort rätt har du nu 12 trådar som hänger ut. Sy fast dem ordentligt genom att sy fram och tillbaka över halspartiet ett par gånger med förstygn. Fortsätt sedan att sy ihop nästa långsida på tungan.
Innan du syr ihop tungans bas passar du på att foga in det som ska bli »handtaget«, alltså det du tar tag i när du så småningom ska dra fram tungan ur fodralet. Du kan till exempel klippa smala remsor av kläde och skjuta in dem en halv centimeter mellan de två tungornas bottendelar, innan du syr ihop dem med små förstygn. Vill du dölja stygnen kan du exempelvis brodera över dem – kanske med korsstygn eller något annat fint.
Tillbaka till snodden. Har du nu tolv löst hängande garnändar kan du göra en snodd så här: Ställ något tungt på tungan och dela upp trådarna i två grupper. Ta sex trådar i ena handen, sex i andra. Tvinna trådarna i varje hand motsols, samtidigt som du snor dem om varandra medsols. Efter en dryg decimeter gör du en knut. Efter det kan du förslagsvis trä på en rad pärlor på varje tråd och sen knyta en knut igen (se pärlduskan i vårt exempel längst till vänster). Dubbelkolla efteråt att du knutit ordentligt – och klipp inte av tråden alltför nära knuten…
Slutligen ska fodralet sys ihop längs bägge långsidor. Välj förslagsvis förstygn igen. Stoppa gärna in den färdiga tungan i fodralet innan du syr ihop sista långsidan, annars kan det vara svårt att få ut eventuell pärlduska, tofs eller annat genom halshålet. Snodden ska alltså löpa ut genom halsöppningen i det färdighopsydda fodralet. Därpå kan du sy några stygn igen på var sida om snodden, så att hålet bara blir precis lagom för snodden att löpa igenom, men ändå så pass litet att pärlorna, tofsen eller knuten på snodden inte kan halka ur.
Voilà! Ett nålhus!