Möbler och xylografi

Foto Leo Palmer
7 februari 2023

Leo Palmer är från början utbildad arkitekt men tog i våras en master i möbeldesign från HDK Valand. I sitt masterprojekt jobbade han med trägravyr, alltså bilder som trycks med hjälp av utskurna träplattor. Tekniken kallas xylografi. I vanliga fall är det bilden som är målet och träklichéerna är bara ett verktyg på vägen. De kan användas om och om igen för att trycka samma bild. Men när Leo Palmer tryckt sina bilder sågade han itu träplattorna och byggde möbler av dem.
– Hela idén uppstod när jag funderade kring vad hantverk och ornament har för roll i modern möbeldesign. Jag ville skapa en ny slags ornament som sätter fokus på hantverket och träets egenskaper, utan att använda mig av någon specifik traditionell estetik.

Från början såg han de tryckta bilderna mest som ett nödvändigt steg på vägen mot en intressant möbel. Men snart insåg han att bilderna och möblerna borde höra ihop. När han skulle bygga ett köksskåp inspirerat av en gammal skänk från sitt föräldrahem valde han därför att trycka en serie bilder som föreställer kulinariska minnen från hans barndom.

Varje träplatta används för att trycka en färg i bilden. I traditionellt xylografiskt tryck används hårda träslag som buxbom. Men som nybörjare i fältet valde Leo Palmer mjukare, mer förlåtande material, som lind och al. Han skar ut motiven med bildhuggarjärn.
– Jämfört med till exempel linoleum är trä mycket mer oförutsägbart genom årsringarna och alla ojämnheter i materialet. Det var härligt att jobba med. Dessutom gillar jag uttrycket som möblerna får genom de skurna ytorna. De gör att det dolda hantverket bakom trätrycken får synas.

Idag fortsätter Leo Palmer att utveckla sin idé, nu som frilansande möbelformgivare och möbelsnickare i Tjeckien.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

För dig som älskar att sticka

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!