Gör det själv

Man tager vad man haver. Färga med matrester!

Släpp på kontrollen och testa dig fram, uppmanar Lina Sofia Lundin, som färgar begagnade plagg med det hon har hemma i köket för stunden. Kryddor, skal och matrester. Den här gången blev det lökskal och hon berättar för Hemslöjd hur hon gjorde. Vad har du själv för spill över? Om du blir missnöjd med resultatet kan du alltid färga plagget igen.

Text Lina Sofia Lundin
Foto Jonas Tetzlaff
29 januari 2014

Du behöver:

En gammal t-shirt
Tepåsar
Några nävar lökskal
En kastrull eller bunke

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.
Att färga med tepåsar och lökskal är enkelt. Vill du ha en jämn färg, ska du röra om ofta i badet. gillar du Lina Sofias stil kan du istället hålla en del av tröjan utanför färgningen.

Gör så här:

Varför en gammal t-shirt? Bomullsfibrerna har lättare att ta åt sig pigment när de är lite uppruggade och slitna. Och så mår ju miljön bra av återbruk.

Varför lökskal? Du har säkert lök hemma då och då och använder gissningsvis inte skalen. De ger stark färg. Spar dem i en papperspåse. När du fått ihop några nävar kan du använda dem till färgning och slänga dem i komposten efteråt. Välj ekologisk lök för att slippa farliga kemikalier som påverkar färgningen.

Eftersom olika lökskal innehåller olika mycket pigment går det inte att säga exakt hur mycket skal du behöver för att få till en viss nyans. Man får släppa lite på kontrollen och prova sig fram.

Vilken färg? Med gul lök får du gula toner och med röd kan du få gul-grönaktiga toner till mörkgrönrostiga toner beroende på hur länge du färgar och vad du betar med.

Steg 1:

Tvätta t-shirten med ett pH-neutralt tvättmedel och skölj noggrant.

Steg 2:

Planera hur du vill att ditt färdiga plagg ska se ut. Om du vill kan du till exempel knyta snören hårt runt tyget, och skapa mönster genom att förhindra färgen från att sugas upp där du dragit åt. I det här fallet valde jag att lämna en del av tröjan ofärgad, för jag tycker det är snyggt när man kan se spår av färgningsprocessen på det färdiga plagget.

Steg 3:

Koka upp vatten i en rostfri bunke, lägg i två tepåsar och låt stå ett tag. Lägg därefter i t-shirten, låt den ligga i omkring 2–3 dagar. Det här kallas att beta plagget, att förbereda det för färgning. Te innehåller tanniner som gör att de textila fibrerna lättare kan binda färgpigmenten. Var beredd på att te ofta färgar plagget, håll därför den del som du inte vill färga utanför te-badet.

Att tänka på:
Man kan också använda alun som betningsmedel för att få ännu klarare och mer hållfast färg. Använder du det bör du ha handskar på händerna, ta en för ändamålet särskilt avsedd bunke och sätta igång fläkten. Du kan också spara ditt alun-bad (märk upp noggrant och förvara oåtkomligt för barn) och använda det flera gånger. Alun i stora mängder kan skada naturen, därför ska man vara försiktig!

Steg 4:

Koka upp vatten tillsammans med två-tre nävar lökskal. Låt det stå och puttra i cirka 45 minuter. Lägg därefter i t-shirten i röran och håll badet varmt i en timme. Sedan kan du ta upp plagget eller låta det ligga kvar i ett dygn för starkare och mer hållfast färg.

Att tänka på:
Om du har färgat en helt ny t-shirt, kan det ha funnits gifter från produktion och transport kvar i tyget. Därför kan det vara bra att skilja på de kastruller som du använder för färgning och kastruller som du lagar mat i, även om färgmedlen i sig inte är giftiga.

Om du vill ha en jämn färgning ska du ta så mycket vatten att plagget är helt täckt och ofta röra runt det i badet. Du kan även ta bort skalen innan du lägger i plagget men färgen blir då svagare. Vill du istället ha en fläckig färgning kan du istället ha lite vatten i badet och bara vända plagget då och då.

Steg 5:

Tvätta t-shirten med ett pH-neutralt tvättmedel och skölj noggrant.

Hur tar jag bäst hand om mina köksfärgade plagg? Vädra dem i första hand, men när de behöver bli tvättade, använd ett pH-neutralt tvättmedel. När färgen ändras kan du färga plagget igen på samma sätt eller med något annat från ditt kök. Gurkmeja, avokadokärnor, rödbetor, björnbär, plommon, rödkål, granatäpple och mycket annat fungerar bra. Testa själv!

29 januari 2014

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!