Livet på en pinne

Text Malin Vessby
Foto Anders Qwarnström / Jesper Klemedsson
11 oktober 2017

Nej, rent tekniskt är det ingen barometer.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera nu så får du vårt temanummer om Mönster hem i brevlådan.
All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Slöjdaren och musikern Mikael Svensson har just presenterat väderpinnen. Den ser inte mycket ut för världen. Det är en skalad, tunn grangren som spretar ut från en bit avkapad stam och som sedan fästs på en vägg utomhus. Vid soligt högtryck pekar pinnen uppåt. Vid regn böjer den sig ner.
– Det är en hygrometer, en fuktmätare!

Att den fungerar beror på cellstrukturer i träet, förklarar han.

Väderpinne

Träcellerna har utvecklats olika på ovan- respektive undersidan av grangrenen. För att orka hålla grenen uppe har de vuxit tätare överst och luftigare underst. Men utöver själva bärigheten får cellfördelningen också till följd att cellerna har mer plats att utvidgas på grenens undersida när träet blir fuktigt och expanderar. Och när de sväller, böjer sig grenen uppåt. Tänk på det nästa gång du går i skogen, föreslår han: Vid varmt och torrt väder sänker granarna sina grenar. Tvärtom vid regn. Och de rörelserna fortsätter också när pinnen är död, eftersom cellordningen är bevarad i virket.
– Men det gäller att fästa väderpinnen upp och ner på väggen i förhållande till hur grangrenen en gång vuxit, om man vill att den ska peka uppåt vid soligt, säger Mikael Svensson och ler.
– Jag har sett att en del missar det.

Eftersom den färdiga väderpinnen ska vara barkad, skördar han sina grenar i savningstid om senvåren. Med glatt och slirig sav undertill går barken lätt att halka av, utan att han behöver ta till täljkniven särskilt mycket.

Den gren han söker efter är tunn, jämntjock och minst en halvmeter lång. Avbarkad blir den två till tre millimeter i diameter. Men trots sin slankhet ska den också ha många år på nacken.
– Det behövs en undertryckt gran. Stavargran säger vissa. En liten kämpe som haft det riktigt tufft och som trots hög ålder inte blivit högre än en och en halv meter.
Han höftar med handen.
– Med lite tur och envishet hittar man dem i undervegetationen i bortglömda
skogar där ingen röjt eller slyrensat och hållit på.
I gallrade produktionsskogar däremot, med luckert och luftigt mellan träden, får man leta förgäves.

Och hur bra är de då, väderpinnarna?

Mikael Svensson ler.
– Folk tror ofta att det är en plojgrej. Att de inte kan funka. Men eftersom väderpinnarna är så pass billiga köper skeptikerna en trots allt. Och strax innan en blöt regnfront drar in och luftfuktigheten stiger börjar grenen sänka sig. Vet du vad, efter ett år kommer de hårdaste kritikerna tillbaka. Då köper de en hel bunt.­

11 oktober 2017

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Gör det själv