Gör det själv

Lär dig sätta gränser!

Att bygga gärdesgård är en konst som står sig. Och det finns mängder med sätt att göra det på. Gärdesgårdsproffset David Eriksson berättar hur han brukar jobba, steg för steg.

Text Liv Blomberg
Foto Jessica Andersson
28 september 2016

Det här behövs:

Enestörar, två per meter färdig gärdesgård, ca 1,80 – 2 meter långa. Diametern på den grövsta änden bör vara 5–10 centimeter. Det går bra att ta gran också. Sved då änden som ska ner i marken eftersom granen är mindre röttålig än enen.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Lina för att markera sträckan där gärdesgården ska byggas.

Granslanor, gärna av undertryckt gran, 3–5 meter långa, 10–12 centimeter grova. Det går åt mellan fem och sju stycken de första metrarna, sedan en slana per störpar.

Granvidjor, tre per störpar utom för det första paret där det behövs mellan fem och åtta vidjor beroende på hur hög och tät gärdesgården ska bli. Vidjorna ska vara färska så ta bara så många åt gången som du tror att du kommer att använda samma dag.

Knytnävsstora stenar, en för varje störpar.

Spätt, barkjärn och yxa.

Eld. Gör den gärna i ett halvt oljefat eller liknande.

Värmetåliga handskar

OBS! Kom ihåg att fråga markägaren om lov innan du tar material ur skogen.

Gör så här:

Spänn upp linan längs den sträcka där gärdesgården ska gå. Hämta någorlunda raka enestörar och spetsa dem i ena änden med exempelvis en yxa. Om du istället har granstörar, spetsar du dem först och svedjer dem därpå i elden. Barka av tre strängar längs med hela stören, fördelade jämt runtom. Det gör att bark och trä torkar snabbare och minskar risken för framtida insektsangrepp.

Gör hål med spettet och kör ner två störar ca 40 centimeter djupt med 6–10 centimeters mellanrum på var sin sida om linan. De ska slås ner som ett V, alltså stå tätt ihop nertill och luta utåt upptill. Placera varje störpar med ungefär en meters mellanrum längs den uppmätta sträckan.

Hämta granvidjor, det vill säga ca 2 meter lång grangrenar, tjocka som en vuxens pekfinger. Välj kvistar som hänger nedåt, de knäcks inte lika lätt som uppåtsträvande när man tvinnar dem. Kvista av den gren du ska arbeta med, men lämna en tofs av barr längst upp i toppen. Värm sedan vidjan över en eld utan att den börjar brinna. Använd handskar, den blir väldigt varm.

När vidjan är mjuk och böjlig, gör du en ögla runt en av störarna i det första paret, ca 15 centimeter ovanför marken. Lås öglan med den barriga toppen. Lägg sedan vidjan i en åtta runt första parets bägge störar. Tvinna vidjan medan du arbetar så spricker den inte eller går av.

Barka av granslanorna på samma sätt som störarna.

Kapa en slana till en längd på drygt en meter och lägg den grövsta änden på den knutna vidjan i störpar 1. Låt den gå ner igenom störpar 2 och sluta ca två decimeter bakom. Där lägger du en sten som du placerar slanans ände ovanpå. Ligger änden på marken ruttnar den snabbt. Observera att två decimeter inte är ett exakt mått, utan utgå från hur det passar i naturen.

Knyt en ny vidja på samma sätt som den första 10–15 centimeter ovanför den första slanan på störpar 1.

Lägg nästa slana med den grövsta delen upp på den knutna vidjan i störpar 1 och låt den löpa genom så väl störpar 2 som 3 och sluta ca 2 decimeter senare – på en sten. Kapa den till lämplig längd om nödvändigt.

Knyt därpå en vidja på störpar 2, ca 20–25 centimeter över marken.
Fortsätt på samma sätt tills du har rätt höjd på gärdesgården mellan störpar 1 och 2. På störpar 1 knyter du en vidja för varje ny slana, ca sex stycken brukar bli lagom. På övriga störpar blir det tre vidjor med ca 20 centimeters mellanrum. Det går två slanor mellan varje vidja (utom på första störparet). När man är uppe i full längd på slanorna är det alltså tre vidjor per störpar med två slanor mellan sig.

Fortsätt att bygga gärdesgården genom att lägga en ny slana från och med mitten på nästa störpar.

Lycka till!­

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

28 september 2016

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!