Gör det själv

Kronglans

Pynta huvudet på vinterns fester! Den här ståtliga kronan kan du göra själv av wellpapp, tyg, lim och band. Kerstin Neumüller förklarar hur.

Text Kerstin Neumüller
Foto Ellinor Hall
23 november 2021

Enkel elegans i all ära, men ibland kan man behöva en riktigt blingig krona att liva upp stämningen med. Den här är inspirerad av en »lad«, den traditionella huvudbonad som hör till Malungsdräkten och som bärs av bruden vid bröllop. Min krona består av en wellpappstomme som jag har klätt in med tyg och dekorerat. Två knytband i nacken håller den på plats!

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Jag använde

  • Pappkartong, typ flyttkartong
  • Penna
  • Sax
  • Linjal
  • Tyg att klä kronan med
  • Limpistol
  • Täljspån
  • Plåtburkar i olika färg
  • Pärlor
  • En stoppnål som jag inte är rädd om
  • Hammare

Så här gjorde jag

Jag började med att rita upp kronans form på kartongen innan jag klippte ut den. Sedan tog jag tyget som jag ville klä kartongbiten med och ritade upp samma form x 2 på det, men lade till ungefär 2 centimeter extra runt hela mallen. Därpå klippte jag ut alla delar. Jag ritade streck med ett par centimeters mellanrum tvärs över pappen och formade sedan stommen genom att vika den enligt markeringarna. Jag använde en linjal som jag bockade pappen runt för att styra var vecken skulle hamna. Annars vill de gärna följa wellpappens struktur.

Jag satte den blivande kronan på huvudet för att kolla hur formen blev, vek och bockade tills jag blev nöjd.

Sedan klädde jag in framsidan av stommen med tyg genom att lägga kartongbiten på ett bord och släta ut tyget över den. Jag såg till att inga veck bildades innan jag tog fram limpistolen och fäste tyget genom att limma ömsom i kronans överkant, ömsom i dess underkant. Jag sträckte tyget medan jag limmade för att det skulle bli slätt. Tyget vek jag runt pappens kanter och fäste på baksidan.

Tips! Längs kronans nederkant blir tyget svårt att vika upp på ett snyggt vis. Klipp några jack i det så går det lätt!

Man kan tycka att det var onödigt att klä kronan med tyg när den ändå skulle täckas av spån, men jag ville inte att pappen skulle titta fram. Det skulle förta högtidskänslan.

Dags att dekorera! Jag ville göra plåtblommor till min krona men jag behövde dessutom något vackert att fylla ut resten av ytan med. På mitt verkstadsgolv låg lite extra fina täljspån som fick komma till heders! Jag limmade fast spånen omlott så att de täckte hela kronans yta. Först limmade jag en rad längs överkanten, sedan jobbade jag mig nedåt.

Till blommorna samlade jag ihop några olikfärgade aluminiumburkar. Jag klippte bort botten- och lockdel med en sax som jag inte var rädd om och fick plåt-ark. Dem diskade jag rent och böjde till så att de låg slätt. Jag klippte ut två pappersmallar i form av en lite större och en lite mindre blomma, ritade upp blommornas form på plåtarna med en bläckpenna och klippte sedan ut dem. Kronbladens form bockade jag till ett och ett genom att vika dem med tumnageln. Dessutom stansade jag ett hål i mitten på varje blomma med hjälp av en grov stoppnål och en hammare.

Tips! Satsa på ett oömt underlag när du hamrar så det inte blir märken i bordet!

Som sista moment fäste jag en liten blomma inuti en stor genom att föra en nål med tråd genom dem båda, trä tre glaspärlor på nålen och vända tillbaka genom samma hål. På blommans baksida fäste jag trådarna genom att knyta fast ytterligare en liten pärla. De färdiga blommorna fäste jag med limpistol på kronan och kompletterade med små guldiga blad, klippta ur en uttjänt kaviartub.

Slutligen limmade jag fast två knytband på kronans insida, ett i varje nederhörn, innan jag klädde in baksidan med tyg genom att först lägga en sträng av lim 4–5 centimeter in från kanten och fästa tyget där, så att jag sedan kunde vika in dess kanter och limma dem på plats.

 

 

23 november 2021

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!