»Med Rysslands senaste invasion av Ukraina kom kriget så nära. Alla berättelser och vittnesmål bara vällde in. Jag kunde inte hålla det ifrån mig. Smidesvärlden har så många kopplingar till Ukraina. De flesta smeder jag känner har varit där, samarbetat, bjudits in, haft det trevligt. Det är kontakter som har uppstått genom hantverket. Och plötsligt undrade vi om smederna där fortfarande levde. Varje timme frågade vi oss det. Hur är det nu?
Kronan
Smeden Linnea Lindgren om varför hon smidde en Ukrainsk blomsterkrona.
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
Det var omöjligt att ignorera. Allt gick rakt in i hjärtat. Egentligen skulle jag ha jobbat med byggnadsvårdssmide och konstuppdrag de dagarna, men det gick bara inte. Det fick helt enkelt bli snålt om pengar den månaden. Jag började smida blommor, som en bild av hopp. Man ska inte underskatta symbolik. Och heller inte slöjdens förmåga att väcka någonting hos andra.
Varje blomma består av fem kronblad som är utsmidda från en tremillimetersplåt för att få ett riktigt djup i nerverna. I mitten sitter en bit lysande mässing.
Varför det så småningom blev just en dräktkrona vet jag egentligen inte, eller var
jag såg ukrainska blomsterkronor första gången. Men jag smidde en sådan, med solstrålar som strålar ut från själva diademet. Det kändes viktigt med solen. Fast spetsarna är samtidigt vassa. Jag tänker mig att en blomsterkrona står för både fest, frid och hopp. Men det är inte en krona för mig att bära. Den ska bäras av en ukrainare.«