Gör det själv

Klättersommar

Man tager vad man haver. Slöjdande hantverkaren Anna Fabler täljde en repstege av blandade, färska träslag. Här visar hon hur hon gjorde, steg för steg.

Text Anna Fabler
10 augusti 2016

Du behöver:

Material
21 färska stammar eller grenar av olika träslag, runt 12 centimeter i diameter och cirka 55 centimeter långa. Jag blandade ek, lönn, sälg och björk. Dessutom använde jag en bit ene, som bara var drygt 6 centimeter i diameter.

12 meter rep uppdelat i tre längder på fyra meter var. Jag använde 12 millimeter tjockt sisalrep.

Eventuellt garn. Jag tog ett bomullsgarn jag hade hemma.

Redskap
Huggkubbe
Handyxa
Täljkniv
Borr eller navare med en centimeters diameter
Såg
Eventuellt bandkniv
Eventuellt täljhäst
Eventuellt virknål

Gör så här:

Steg 1. Jag gjorde mina stegpinnar genom att klyva färska träämnen i kvartar. Det betyder att jag först klöv ämnet i två delar, och därefter klöv varje halva igen och fick fyra lika stora »kvartar«. Klyvningen gör att märgen blir lätt att tälja bort, och träet spricker inte lika lätt när det torkar. Jag blandade lövträ och ene enligt principen »alla får vara med«. Däremot undvek jag gran och fur, som i färskt tillstånd är knepigt och kladdigt kådrikt att arbeta i. Men enen tillför mycket; det är fint att känna den karaktäristiska doften mitt i klättrandet. Eftersom enpinnen var smalare än de övriga, klöv jag den på mitten, över radien, så att jag fick två lika stora delar.

Steg 2. Jag barkade av och grovputsade de kluvna träämnena med yxan mot en huggkubbe. Sedan täljde jag till stegpinnarna med bandkniv i en täljhäst, men – obs! – det skulle så klart gå att tälja till dem med en vanlig täljkniv också. Det gör inget om pinnarna inte blir fullkomligt raka. Däremot är det viktigt att de blir kraftiga nog, så
att de håller för lek och klättring. Oavsett träets densitet gav jag de färdiga stegpinnarna en diameter på cirka 3 centimeter.

Steg 3. Jag ville att min stege skulle ha en böljande form. För mig blev den vackrare då och mer spännande att klättra i. Därför gav jag stegpinnarna olika längd. Men vill man ha en rak stege, gör man stegpinnarna lika långa. Till min böljande stege rekommenderar jag stegpinnar sågade i de här längderna: 6 stycken pinnar som är 35 centimeter långa, 6 som är 40 centimeter, 3 som är 50 centimeter, 3 som är 55 centimeter och slutligen 3 pinnar som är 45 centimeter.

Steg 4. Jag fasade alla pinnars ändar i täljhästen så att de blev mjukt rundade. Men man kan givetvis forma ändarna med en vanlig täljkniv också.

Steg 5. Hålen för repen borrade jag 2 centimeter in på varje pinnände. Dessutom försänkte jag dem med en täljkniv, både uppåt och nedåt, för att minska risken för sönderskavda rep.

Steg 6. För mig var det roligaste momentet att montera ihop stegen.
Alla pinnarna träddes upp på de tre repen i sju sektioner. Man behöver gott om plats innan man börjar. Schemat för att få samma form på stegen som jag, är nedifrån räknat, och med tre pinnar i varje sektion (mått i centimeter): 35, 40, 50, 55, 45, 40, 35.

Börja med de översta stegpinnarna och se till att de ligger omlott. Knyt en enkel knut under varje sektionshörn, lös till en början så att du kan justera i efterhand. Låt det vara cirka 30 centimeter mellan varje sektion.

När alla 21 pinnar i sju sektioner kommit på plats, knyter du ihop de tre repen i en enda knut högst upp. Häng sedan upp stegen i sin fulla längd och finjustera knutarna så att stegtrianglarna blir så horisontella som möjligt och så att avståndet mellan varje sektion blir jämnt.

Steg 7. För att inte de avklippta repstumparna skulle trassla upp sig virkade jag gröna små »sockor« och sydde fast över fransarna. Se det som ett tips till alla extra slöjdsugna. Färdigt!

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

För dig som älskar att sticka

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!