Jeansparlör

Text Jonatan Malm
Foto Douglas och Hampus Luhanko
15 augusti 2012

Jeans – Ordet kan härledas till den italienska hamnstaden Genua, varifrån sjömän seglade till Amerika och utmärkte sig genom de typiska byxor som kan varit en förebild för de första jeansen.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

­Denim – Ett oftast blåfärgat bomullstyg vävt i kypertbindning, också kallad twill. Det innebär att bindningspunkterna mellan varp och inslag förskjuts regelbundet, så att ett diagonalt mönster uppstår. Ordet betyder »från Nimes«, en hamnstad i Frankrike, där dessa tyger skapades för bruk till segel och arbetskläder.

Gruvbyggnad från första halvan av 1900-talet. Guldrushen innefattade fler metaller än justguld, och i Nevada var det främst silver som bröts.

Canvas – Ordet kommer av latinets Cannabis, vilket betyder hampa och skvallrar om vilken fiber denna kraftiga väv ursprungligen vävdes av. Senare blev dock bomull dominerande. Canvas kallas även cottonduck, och är en tuskaftsväv. De första gruvarbetarbyxorna syddes i canvas. Generellt är tuskaft mindre följsamt och hållbart än kypert.

­Patch – Den lilla skinnlappen med varumärkets logotyp som sitter baktill på jeansen. Om den är gjord av vegetabilistkt garvat skinn får man efter tvätt den allt mer hopskrumpna effekt som kallas »beefjerk«.

­Selvedge – Det som på svenska heter stadkant. Vävens kanter, där inslagen vänder. Synliga stadkanter på jeansbenens insida är en markör för en äldre tillverkningsmetod med smalare vävbredd.

­Short loom – Smal vävstol, »short loom jeans« = jeans sydda av dessa smalare vävar.

­Rivets – De små men o så viktiga nitarna.

­Singlestitch – Begrepp som betecknar att en söm sytts med en symaskin med en nål.

– We got denim! När Douglas och Hampus fann jeansrester i sanden i gruvan var det ren lycka.

­Lockstitch – Symaskinsprincip som bygger på en övertråd och en undertråd. Ger en söm som mindre lätt repar upp sig.

­Doubleneedle – Syr två helt paral­lella sömmar i ett moment.

­Chainstich – Kedjesöm på svenska. Möjliggör att sy utan undertråd, vilket spar tid i processen. Repar dock upp sig något lättare.

­Tripplestitch – Användes bland annat till snickarbyxor från 30-talet.

­Dateringsindex – Genom att titta på detaljer kan jeansmodellen dateras. För de äldre årgångarna av i huvudsak Levis gäller: Endast hängselknappar före 1922, därefter och fram till andra världskriget både hängselknappar och hällor. Vid andra världskriget krävde materialransoneringen att hängselknapparna togs bort, liksom spännet där bak, niten i gylfen och på myntfickan (watchpocket, ursprungligen för fickuret), samt en av knapparna i gylfen (det sägs också att herrar som suttit vid lägereld med kopparnit i skrevet bett fabrikanterna att slopa denna plågsamma tingest). Dessa detaljer kom aldrig tillbaka förrän i rekonstruktioner. Det gjorde däremot den för varumärket viktiga dekorationssömmen, »the Arcuate«, som under kriget fick tryckas i stället för
att sys.

Rester av ett hus begravt i sanden i en spökstad i Nevada. Även i hus kan jeansfragment hittas, exempelvis i form av drev i springor. Men allt är fredat och ska lämnas orört.

Indigo – Blått färgämne som ursprungligen utvunnits ur indigoplantor, som växer i tropiska länder, eller vejde, som odlas i Europa. Att tillverka färgämnet på syntetisk väg lärde man sig redan på 1800-talet, varför denim till jeans färgats syntetiskt sedan begynnelsen.

­Raw denim/ dry denim – Betyder att tyget inte tvättats, sandblästrats eller patinerats med kemikalier för att få effekter som liknar inslitna jeans. Det innebär en mörkblå färg som blir ljusare med årens lopp, och att textilarbetare besparas diverse arbetsskador. Kostar givetvis också mindre vatten, energi och kemikalier. Dock krymper plagget första gången det tvättas.

15 augusti 2012

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!