2. Pingisracket
I mitt jobb som hemslöjdskonsulent har jag riktat mig mycket till ungdomar, på fritidsgårdar till exempel. Men det var svårt att få dem att börja slöjda. De stod mest vid biljardbordet eller pingisbordet. Då kom jag på att de kunde få tälja egna pingisracket. Bladet är i plywood men skaftet kan man göra hur påkostat man vill, som ett knivskaft. Tanken är att jag ska hålla workshops kring det, men det har inte hunnits med ännu. Jag, David Richter och Ragnar Kierkegaard Suttner driver Täljogram tillsammans, där man kan prenumerera på ämnen och täljbeskrivningar. Nu har vi precis gjort en bok också – Täljboken, på Hemslöjdens förlag, där beskrivningen till pingisracketen finns med. Vi tre lärde faktiskt känna varandra just runt pingisbordet på Grebbestads folkhögskola när vi pluggade där.
3. Stämjärn
Stämjärnen fick jag av min mormor i samband med att jag började läsa trähantverk. De har funnits med sen dess och jag använder dem fortfarande väldigt ofta.
De var från hennes pappas gamla snickeriskåp.
4. Virke
Jag vill alltid ha många olika träslag hemma. Jag gillar att leka med olika material. För några år sedan tog jag rätt på några björkar som fälldes på gågatan i Umeå. De känns lite speciella, vi får se vad det blir av dem.
5. Fönster
Lokalen ligger på Olofsfors bruk i Nordmaling, ett gammalt järnbruk från 1700-talet. Min verkstad ligger alldeles intill Leduån och fungerade som snickeri på bruket.
6. Högtalare
Jag är något så ovanligt som en sportintresserad hantverkare. Jag lyssnar mest på fotbollspoddar medan jag jobbar. Jag tänkte faktiskt slöjda fotbollsmål till en utställning för ett tag sen, men det blev ett special-brännbollsset för spel på myren istället, och en korsning mellan en jakttrofé och en basketkorg.