Verkstan

Hälsa på hos Felix Wink

Felix Wink är hemslöjdskonsulent och en av hjärnorna bakom postordertäljtjänsten Täljogram. Vi besökte honom i verkstan i Olofsfors, där magin händer.

Text Maria Diedrichs
Foto Per Björklund
23 maj 2018

1. Skateboard

Jag började göra skateboards på ett makerspace, alltså en delad verkstad där medlemmarna har tillgång till olika tillverkningsmaskiner. Jag ville kombinera moderna maskiner som laserskärare med traditionell träbearbetning. Skateboarden blev ett sätt att närma mig folk som vanligtvis inte kommer i kontakt med slöjd. Själv skatar jag hellre än bra men jag brukar cruisa runt på mina egna brädor en del. Eftersom de är gjorda i massiv björk är de inte så flexibla som en vanlig skiktlimmad bräda. Hade jag använt ett segt träslag som ask hade jag säkert kunnat göra longboards.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera nu så får du vårt temanummer om Mönster hem i brevlådan.
All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

2. Pingisracket

I mitt jobb som hemslöjdskonsulent har jag riktat mig mycket till ungdomar, på fritidsgårdar till exempel. Men det var svårt att få dem att börja slöjda. De stod mest vid biljardbordet eller pingisbordet. Då kom jag på att de kunde få tälja egna pingisracket. Bladet är i plywood men skaftet kan man göra hur påkostat man vill, som ett knivskaft. Tanken är att jag ska hålla workshops kring det, men det har inte hunnits med ännu. Jag, David Richter och Ragnar Kierkegaard Suttner driver Täljogram tillsammans, där man kan prenumerera på ämnen och täljbeskrivningar. Nu har vi precis gjort en bok också – Täljboken, på Hemslöjdens förlag, där beskrivningen till pingisracketen finns med. Vi tre lärde faktiskt känna varandra just runt pingisbordet på Grebbestads folkhögskola när vi pluggade där.

3. Stämjärn

Stämjärnen fick jag av min mormor i samband med att jag började läsa trähantverk. De har funnits med sen dess och jag använder dem fortfarande väldigt ofta.
De var från hennes pappas gamla snickeriskåp.

4. Virke

Jag vill alltid ha många olika träslag hemma. Jag gillar att leka med olika material. För några år sedan tog jag rätt på några björkar som fälldes på gågatan i Umeå. De känns lite speciella, vi får se vad det blir av dem.

5. Fönster

Lokalen ligger på Olofsfors bruk i Nordmaling, ett gammalt järnbruk från 1700-talet. Min verkstad ligger alldeles intill Leduån och fungerade som snickeri på bruket.

6. Högtalare

Jag är något så ovanligt som en sportintresserad hantverkare. Jag lyssnar mest på fotbollspoddar medan jag jobbar. Jag tänkte faktiskt slöjda fotbollsmål till en utställning för ett tag sen, men det blev ett special-brännbollsset för spel på myren istället, och en korsning mellan en jakttrofé och en basketkorg.

23 maj 2018

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Gör det själv