Verkstan

Grattis Wille!

I oktober fyller den briljante slöjdaren och folkbildaren Wille Sundqvist 90 år. Vi gratulerar och hälsar på i verkstaden!

Text Liv Blomberg
Foto Mattias Lindbäck
30 september 2015

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.
  1. Jag byggde verktygsskåpen för länge sen, när jag bodde i en tvårummare och hade hyvelbänken i köket. Jag ville inte att de skulle vara i vägen ovanför hyvelbänken, så skåpen är 85 cm höga och 45 cm breda men bara 87 mm djupa. De rymmer ett 70-tal olika verktyg vardera. Alla går att komma åt direkt utan att jag behöver plocka loss något annat.
  2. Gamla förpackningar med skruv och spik som man sparat genom åren. Det är ingen hejd på hur många olika slag det finns. Lådorna under innehåller detsamma.
  3. Jag står hellre vid bildhuggarbänken än sitter. Därför är den högre än hyvelbänken. Framme syns en skruvtving som ser ut som en bygel.
  4. Herreligen! Vi har odlat tomater i växthuset och när de inte var mogna än satte vi upp dem i snören för att mogna undan för undan. Stängerna har blivit kvar där, det får man ju skämmas för!
  5. Gamla snickarsågar eller spännsågar. Man spänner bladet genom att snurra snöret med pinnen som sitter fasttvinnad där i mitten. Om de smala bladen inte är spända vinglar de. Det är olika blad för att klyva, kapa och sinka. Jag föredrar sinksågen framför moderna sågar. Den har ett tunt blad och är ändå lång så man kan såga bra.
  6. Några träbössor som jag gjorde till pojkarna när de var små. Med mässingpipor.
  7. När man klyver ved kommer det ibland fram rena formationer som man bara inte kan elda upp. Gör man något till, som det blå och ängeln som jag målat, blir det en skulptur.
  8. Kvinnoskulpturen kommer inte till sin rätt där bakom lampan. Hon har nästan växt helt som hon är. Jag limmade på ett bröst och en stjärthalva och huvudet fick jag forma till och lite magmuskler och en navel.
  9. På väggen i fönstret hänger urholkningsverktyg för skålar. Det är stora böjda eggverktyg.
  10. Ljusstaken är för ett stort ljus, fem centimeter i diameter och man kan greppa handtaget med bara tummen och pekfingret och lyfta.
  11. Helskotta! Va är det för en grej!? Jo, det är formen på lövet som jag gjorde till jubileumsutställningen på Liljevalchs 2012. Jag fick hänga grejer i den runda lövformen. Skopor, slevar och lite av varje.
  12. Skålen är skärsvarvad i rått virke. Skålar går fortare och lättare att svarva i rått trä än torrt, och verktygen håller skärpan bättre. Sedan måste de torka sakta för inte spricka. Jag brukar som regel gräva ner skålarna i torrt sågspån på vinden över slöjdverkstan, då torkar de sakta när det kommer värme underifrån. Men det går inte på sommaren, eftersom verkstaden inte är uppvärmd då. Då kan skålarna börja mögla. Det går att torka i mikrovågsugn också. Där torkar träet inifrån och ut. I fria luften är det tvärtom, ytan torkar först. Det går vilket som. Men sluttorken ska helst vara i vanlig torr värme.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!