Gör det själv

Garn av nässlor

Nässlan degraderas ofta orättvist till att enbart kallas ogräs. Men den går ju både att äta och spinna. Gör som Kerstin Neumüller – omvandla den bitska örten till garn!

Text Kerstin Neumüller
Foto Ellinor Hall
15 augusti 2022

Du behöver:

Eventuellt handskar
Ullkardor eller en blomsterfakir
Kastrull
Fet olivtvål, bakpulver eller något annat basiskt
Matkniv utan räfflor
En slät yta att skrapa nässlorna mot
Slända eller spinnrock

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Gör så här:

Steg 1 – De fibrer som går att göra tråd av finns i nässlans »bark«, alltså i det lite köttiga lager som sitter runt den hårdare stammen. Första steget för att göra tråd av den brännande örten är därmed att skilja det yttre höljet från stammen.

Under två perioder om året är det lämpligt att plocka nässlor: Juli-oktober och januari-maj. Om du plockar färska nässlor under sensommaren kan du repa av bladen och sedan dra av den gröna barken i långa remsor. Medan nässlorna är färska är det lätt att skrapa fram fibrerna med en slät matkniv, genom att placera remsan mot en slät, men gärna lite mjuk yta. En blanksliten skosula är perfekt men en skärbräda går också bra.(Bild 1) Snart kommer ljusa fibrer att kika fram, och knepet är att skrapa bort så mycket av den gröna massan som omger dem som möjligt, utan att fibrerna går av. Spara sedan de ljusa fibrerna och låt dem torka.

Om du istället plockar nässlorna på vårvintern har bladen och de flesta brännhåren multnat bort medan stjälkarna står kvar och ser ut ungefär som torrt gräs. Leta efter nässlor på skuggiga platser, de som stått soligt brukar sällan ha några bra fibrer kvar. Bryt av nässlan på mitten och se om det lossnar ett band av bark och fibrer. Om det gör det kan du bryta sönder nässlan bit för bit och repa loss fibrerna. (Bild 2)

Steg 2 – När du har en näve full med »nässelbark« kan du gnugga dem mellan handflatorna. Då frigörs fibrerna (och om du har plockat nässlor under vintern även en hel massa damm. Munskydd anbefalles!).  (Bild 3)

När barken övergått till att mest vara ett knippe med mjuka fibrer, så plockar du fram en ullkarda. Det går också bra med en blomsterfakir, men se upp för taggarna! Lägg kardan i knät, placera ena änden av fiberknippet på kardans yta, lägg ena handflatan på fibrerna och dra knippet bort från kardan. (Bild 4) Det kommer att fastna fibrer i kardan, och till slut kommer alla att sitta fast i kardans tänder. Då kan du plocka av fiberfloret och rulla ihop det till en rulle. (Bild 5)

Du kommer också få en liten mängd långa fibrer kvar i handen. De motsvarar linberedningens »långlin«. Lägg dem åt sidan, för det är de finaste fibrerna. När du har kammat igenom allt några gånger skulle du kunna börja spinna direkt, men jag gör följande för att de ska bli ännu mjukare och för få bort mer av »dammet«:

Koka upp vatten och häll i lite rivna tvålflingor. Jag använder ungefär två matskedar flingor/liter vatten men det är ingen exakt vetenskap. Lägg i nässelfibrerna och låt alltihop ligga i blöt över natten. Skölj sedan fibrerna och bred ut dem på ett luftigt ställe för att torka.

När fibrerna torkat ihop mjukar jag upp dem genom att rulla dem mellan handflatorna. Sedan kammar jag igenom dem tre-fyra gånger till innan jag är nöjd och plockar loss floret från kardan, rullar ihop det och känner mig redo för att spinna.

Det fungerar på samma sätt som att spinna lin: Håll tråden fuktig medan du spinner. De långa, raka fibrerna kommer att bli det finaste garnet medan de korta och fluffiga fibrerna ger ett grövre. (Bild 6)

Tips: Om du har kardat ull tidigare kanske du vill plocka upp den andra kardan också och karda »på riktigt«. Enligt min erfarenhet fungerar det inte så bra på nässelfibrer, som slits av och bildar små klumpar av den behandlingen.

15 augusti 2022

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!