Feststämning

Carmen Stefanini berättar om dräkten som hon sytt till hammarkullekarnevalen

Text Maria Bard
Foto Fredrik Jalhed
15 augusti 2022

»När karnevalen närmar sig kan jag sy i tolv timmar i sträck, jag glömmer till och med att äta. Smådetaljer gör jag ofta för hand, men mest syr jag på symaskin, en Janome. I år går dräkterna i rött och vitt och är inspirerade av Chiles nationalblomma, Los Copihues. Det är också namnet på vår sambaförening, som fyller 40 år i år.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Jag är en av fyra bahianas. Vi är ett slags urmödrar och beskyddare av de yngre dansarna. Våra klänningar ska vara extra vackra och pampiga. Jag har tillverkat en krinolin som håller ut kjolen och som rör sig när jag dansar. Den består av kraftig ståltråd och bomullsband. Innan jag kom på hur jag skulle göra klädde jag in hela ståltrådsformen i ett tyg, det var fruktansvärt jobbigt.

Men det är viktigt att det inte ser för simpelt ut. Toppen är visserligen enkel, i ett rött paljettyg, men kjolen består av tre lager. Och det ska vara mycket glitter! Underklänningen har jag sytt av ett vitt paljettyg. Ovanpå den har jag fäst två lager vita tyllvolanger. Det svåraste var att sy fast volangerna i samma höjd runt om, det är ju så mycket tyg. Men överkanten syns inte eftersom den täcks av röd paljettprydd spets. Den påminner faktiskt lite om dukarna som min mormor virkade när jag bodde i Chile som liten.

För att klänningen ska komma till sin rätt snurrar jag hela tiden när jag dansar. Nybörjarna blir yra men inte jag. Jag har dansat i karnevalen i över 30 år. Åskådarna applåderar och det känns som att jag äger hela Göteborg.«

2020 kom Hammarkullekarnevalen med i den svenska förteckningen över levande traditioner och immateriella kulturarv. Karnevalen har hållits fyrtiofem gånger sedan 1974.

15 augusti 2022

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!