»En spännande värld som öppnar sig«

I dagarna kommer stickningsmästaren Karin Kahnlunds häfte Tvåändsstickning ut på Hemslöjdens förlag. Vi ringde upp för att höra varför hon fastnat för just denna teknik.

Foto Thomas Harrysson
23 oktober 2019

Vem är du?
Jag driver företaget Uppstickaren sedan 20 år tillbaka som sysslar med alla former av stickning. Jag säljer främst kunskap men även garn och stickmaskiner. Jag har kurser på Sätergläntan och på Handarbetets Vänner men också i egen regi; jag är ute på hemslöjdsföreningar en hel del.

Karin Kahnlund
Foto: Anna-Karin Jobs Arnberg

När lärde du dig tvåändsstickning och varför ville du lära dig det?
Jag gick en kvällskurs på Hemslöjden i Falun, hösten 1983. Jag har alltid tyckt om att sticka och så var jag nyfiken på den folkliga stickningen. När jag stötte på tvåändsstickning så kände jag: JA! Då fick jag äntligen sticka sådär fast och tätt som var naturligt för mig.

Till vem skrev du detta teknikhäfte? 
Framförallt är det till den som söker grundkunskaper men sen så har det smugit in sig varianter som passar den som är mer avancerad och vill lära sig mer och inspireras.

Varför kände du att det behövdes ett teknikhäfte i just tvåändsstickning?
Sedan tidigare finns boken Tvåändsstickat av Birgitta Dandanell och Ulla Danielsson. Jag ser mitt häfte som ett komplement till den. Jag har undervisat i många år och det jag upplever saknas är exempelvis detaljer om hur man ökar, minskar och gör en fin snodd.

Har du något tips till de som ska börja med den här sortens stickning?
Att ge sig tid och träna på handgreppen. Det kan kännas ovant i början men om man har tränat in handgreppen så blir det ett helt naturligt flyt, då är det en jättespännande värld som öppnar sig.

Vad jobbar du på just nu?
Jag ser fram emot att ta emot mitt mästarbrev i stickningsyrket den 6 november. Jag hoppas kunna utveckla min kursverksamhet och jag hoppas kunna studera stickning och specifikt tvåändsstickning i de norra delarna av Sverige, Jämtland och Härjedalen. Mina tvåändsstickningskunskaper utgår från Dalarna där jag har bott och mött traditionsbärare. Men jag ser fram emot att utforska och utveckla mer.

Häftet Tvåändsstickning kommer ut 25 oktober 2019. Mer info och tips på återförsäljare hittar du hos Hemslöjdens förlag.

Tvåändstickade vantar och sockor i flera varianter.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!