Det här lite råbarkade blomstödet är lätt att tillverka om du bara har lite slöjdvana. Även den som är ovan får till det utan större problem. Och blir det lite krokigt så hör det till modellen! Om du hittar ett fint krokvuxet ämne med inspirerande form i skogen kan du klyva ut två krokvuxna ståndare ur samma ämne. Gör gärna flera små stegar när du är igång, till blomkrukor av olika storlekar.
En himlastege för blommorna
Många växter kan behöva ett stöd här i livet. Jögge Sundqvist visar hur du gör en ministege för veka blommor och klättrande rankor.
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
Du behöver
Rak- eller krokvuxna vidjor av björk, rönn eller ask
Ämnen
Råa ståndare, 2 längder, 600 mm långa, 10–12 mm i diameter
Torra stegpinnar, 6–10 längder, ca 100 mm långa, 6–8 mm i diameter.
Testhålsträbit i torr björk
Penna
Trälim
Konstnärslinoljefärg om du vill måla din stege
Rå kallpressad linolja
Verktyg
Sekatör
Huggkubbe
Träklubba
Yxa
Bandkniv
Täljhäst
Kniv
Pryl
Passare
Skruvtvingar
Spiralborr 6 eller 8 mm
Hammare
Pensel
Gör så här
Ditt materialval styr livslängden på stegens ståndare. Eftersom blomjord är fuktig och gör att träet i ministegen vill ruttna har du två val. Antingen låter du ståndarna vara förgängliga. Då väljer du enkla, avskalade vidjor som material. Vill du i stället satsa på ett stöd som håller länge väljer du utkluven kärnfuru eller gran till ståndare. Till stegpinnarna kan du alltid välja lövträ eftersom de inte utsätts för fukt på samma sätt som ståndarna.
Till ståndare och stegpinnar tar du jämntjocka långa vidjor av exempelvis björk, rönn eller ask. En sekatör är praktisk för att kapa mindre dimensioner. Enklast är att ta ämnena strax innan midsommar då saven flödar och barken inte vuxit fast i veden. Då skalas barken enkelt av. På sensommaren kan du låta barken sitta kvar, men ståndarna torkar långsammare då. Utan bark blir en lagom diameter för stegpinnarna 6–8 mm och för ståndarna 12–14 mm.
Kapa 6–10 stegpinnar till en längd av ca 100 mm. Torka dem i ugn i 40° över natten innan du gör tapparna. När du sedan gör sammanfogningen så sväller de fast i ståndarna.
Lägg ståndarna bredvid varandra och märk upp med prylen var stegpinnarna ska sitta. Markera ett bestämt mått mellan stegpinnarna med en passare, eller fördela dem lite ojämnt.
Borra tapphålen vinkelrätt utifrån markeringarna med spiralborr 6 eller 8 mm.
Tälj tappar på stegpinnarna. Tappnackarna ska se ut som flaskhalsar. Fasa av ändytorna på tapparna så kränger de in i hålen bättre. Passa in dem i ett testhål som du borrat i en annan bit trä.
När du är nöjd med tjockleken slår du i alla stegpinnar i ena ståndaren. Lägg den andra ståndaren över de utstickande stegpinnarna och knacka in alla tapparna samtidigt med träklubban.
En tving håller de första stegpinnarna i läge medan du kränger in de resterande.
Kila de genomgående tapparna från utsidan om du vill att ministegen ska hålla länge. Gör du en enklare stege räcker det med lite trälim.
Spetsa ståndarna nedtill.
Ytbehandla genom att stryka med linolja eller måla tunt med konstnärslinoljefärg. Låt ståndarnas nedersta del – som ska sättas ner i jorden – stå i en burk och suga upp rå kallpressad linolja uppblandad med 10–20 % tjära i någon timme så klarar den sig längre mot röta.