Att ta från ett hantverk och ge till ett annat.
Elin Rovin – Tar samarbetsvägen
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
Ungefär så resonerade Elin Rovin och Fia Mari Andersson i det avslutande examensarbetet efter tre år på Malmstensskolans tapetserarprogram 2012. På jakt efter spännande strukturer, former och ytor att klä möbler med, fördjupade de sig i knyppling, origami, nålbindning, flättekniker, plissering och sjömansknopar. De överdrev ursprungsproportioner, testade material som vanligtvis inte förekommer i tapetserarsammanhang, letade och lekte.
Som med pallarna de klädde med sittvänliga jätteknopar.
– Tapetserare jobbar ofta i det tysta, förklarar Elin Rovin. Man hjälper andra att förverkliga sina idéer, eller vårdar och återställer.
I exjobbet var tanken istället att göra tapetserarkompetensen påtaglig. Svårförbigången. Och sen dess går hon igång på det hon kallar klädseltekniker. Och på samarbeten.
Det är två år sen examen. Idag arbetar hon på en tapetserarateljé i centrala Stockholm och beskriver hantverkskunskapen som outtömlig. Den fylls hela tiden på, inte minst av erfarna kollegor.
Kroknålar är ett bra exempel på nischad kunskap.
– När man väl börjat använda sådana undrar man varför de inte dyker upp i alla möjliga sammanhang, även utanför den här världen.
Hennes plan är att varva uppdrag för kunder med satsningar tillsammans med andra hantverkare och formgivare. Som när hon förra året gjorde en stol tillsammans med formgivaren Julia Gamborg Nielsen. Den visades på möbelmässorna både i Stockholm och Milano. Eller ta de egna möbeltyger som hon just nu utvecklar tillsammans med sin syster Märta Rovin, som är konstnär.
Vidare alltså.
Tillsammans.