Gör det själv

Eget garn är eget garn

Det är så enkelt. Egentligen. För att göra garn behöver man bara fingrar och fibrer. Men vill man rationalisera processen kan man till exempel använda en slända. Sländan består av en pinne, en platta och en krok – ten, trissa och sländkrok. Välkommen till en grundkurs i att spinna. Sländbyggare och instruktion Birgitta Nygren.

Text Birgitta Nygren
Foto Karl Melander
27 november 2013

Det finns både topptyngda och bottentyngda sländor. Vad som fungerar bäst är en smaksak. Här visar vi ett av många sätt som man kan göra en bottentyngd slända på.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Du behöver

En platt träbit på ca 100 x 100 x 7 mm (eller en cirkelformad platta av valfritt slag på 6–9 cm i diameter där det går att göra ett hål i centrum)
En pinnformad träbit på ca 10 x 10 x 300 mm (eller en rundstav)
En krok (inte större än att den går att skruva in i toppen av pinnen)

Passare
Såg
Borr
Täljkniv

Gör så här

Ta passaren och märk ut en cirkel på 6–9 cm i diameter på träplattan; det är konturen på den blivande trissan, sländans tyngdpunkt. Ju större trissa, desto bättre håller sländan farten. På en tung slända är det å andra sidan svårare att spinna tunna trådar.

Såga ut trissan och fasa av kanterna med hjälp av kniven.

Tälj till pinnen – den blivande tenen – så att den får en lätt konisk form, tjockare vid basen, tunnare vid toppen. Försök få till en rund och slät ten, men inte tunnare i toppen än att du kan skruva i kroken där.

Mät diametern på tenen ca 5 cm från botten, där den är tjock, och borra ett lika stort hål i trissans centrum. Trä på trissan på tenen och knacka ner den så att den sitter stadigt.

Skruva fast kroken i sländans topp. Den färdiga sländan behöver ingen ytbehandling. Används den flitigt kommer ullens fett att ge den en fin, glatt yta.

Spinning på bottentyngd slända.

Så här kan du spinna

Enkelt förklarat består spinningen av två moment. Dels ska man dra ut en lagom mängd fibrer för att få den grovlek man vill ha på tråden. Dels ska man snurra fibrerna så att de håller ihop och ger önskad styrka på tråden. Enklast är sannolikt att lära sig av någon som kan. Men det finns också bra instruktionsfilmer på nätet, som ibland kan vara lättare att följa än en skriven instruktion.

Ull är ett bra material att börja med, inte minst för tillgänglighetens och spänstens skull. Med väl förberedd ull blir det lättare att spinna en jämn tråd. Men att karda den är ett kapitel för sig, så vi föreslår dig som är nybörjare att köpa ull som är bearbetad för spinning. Den brukar kallas topsband eller kardflor och kan bland annat köpas hos flera återförsäljare på nätet. Vill du hellre bereda ullen själv, ska du karda den så fint som möjligt och ta av »ullrullar« från kardorna.

När du fått in snitsen kommer du att– när du spinner – göra alla rörelser i ett svep. Men som nybörjare kan det underlätta att dela upp dem.

Börja med att hålla ullen i ena handen och haka fast sländkroken mitt i ullrullen. Vik den dubbel och dra försiktigt ut fibrer. Snurra dem medsols mellan fingrarna tills sländan kan hänga i ullsnodden.

Ta sedan ullen i vänster hand och nyp med tumme och pekfinger runt fibrerna där ullsnodden slutar och ullrullen börjar. Dra försiktigt ut fibrer och forma dem till en triangel med basen upp mot ullrullen i handen och spetsen ner mot tråden. Nyp till om ullrullen.

Tråden skarvas med ny ull.

Låt sländan hänga rakt nedåt. Sätt fart på den med höger hand genom att vrida tenen medsols. Sländans rotation får fibrerna att sno sig och bilda tråd; man säger att de »får snodd«.

Flytta höger hand till vänsterhandens plats, alldeles under ullrullen. Dra med den nu fria vänsterhanden fram nya fibrer och nyp till med samma hand om ullrullen. Se till att sländan snurrar, lätta på högerhandens tryck och släpp upp snodden. Stoppa den med höger hand innan den går upp i ullrullen.

Växla mellan att se till att det är fart på sländan, mata fram nya fibrer och släppa upp snodden för att bilda tråd. Tänk på att det är mängden fibrer som avgör grovleken på tråden.

Haka av tråden från kroken innan sländan når golvet och linda upp den på sländans ten. Haka sedan fast garnet i kroken igen och fortsätt spinna.

När en ullrulle tar slut tar du en ny i vänster hand och drar ut lite fibrer, runt fem cm. Håll dem löst intill den färdiga tråden och sätt fart på sländan. Snodden i den färdiga tråden kommer att haka fast fibrerna som då snos runt tråden. På så vis fästs den nya ullen vid tråden och du kan fortsätta att spinna. Om tråden går av drar du ut nya fibrer och fäster dem på samma vis.

Bra film att titta på för nybörjaren:
https://www.youtube.com/watch?v=bKAJTKvl0nE

Eller läs hos: En liten låda full av ull.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

För dig som älskar att sticka

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!