För 15 år sedan sa dalslänningen John-Michael Ekeblad upp sig från sitt jobb som creative director på Ikea i Sverige och flyttade till New York. Han startade designstudion Daytime projects och för två år sedan började han snickra fotoramar av byggmaterial från olika rivningshus på Manhattan. Fotoramarna väckte uppmärksamhet och inspirerade John-Michael att spinna vidare på idén. Tillsammans med vännerna Jonathan Locke och Brian Kane började han tillverka möbler under namnet Made of New York.
Djungelmöbler från Manhattan
John-Michael Ekeblad tycks alltid hamna i skogen, oavsett om det är en granskog i Dalsland, en tropisk regnskog i Guyana eller en park i New York. Träd har en magnetisk effekt på honom, och har han dem inte i sin närhet får han ingen ro.
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
När man 1811 började bygga Manhattan efter det berömda rutsystemet med numrerade gator och avenyer, beslöt man även att använda en och samma dimension på de träbalkar som användes vid byggena. De enhetliga balkarna hittas i alla hus som byggdes på Manhattan från mitten av 1800-talet och fram till cirka 1930 då man gick över till andra material. När de gamla husen rivs eller byggs om tar John-Michael vara på de stadiga plankorna och förvandlar dem till stolar, pallar och bord.
– Idén är att göra minimalt intrång på träet och använda så lite maskiner som möjligt. Jag vill inte sanda ner eller kapa bort för mycket, säger John-Michael Ekeblad.
– Spikhål och andra spännande monteringselement finns kvar och alla möblerna har olika detaljer. Jag ser dem som ett par slitna ingångna jeans, bekväma och personliga.
Sedan Made of New York startade har husägare fått upp ögonen för det kommersiella värdet i de gamla plankorna. Materialet som tidigare var nästan gratis har nu fått flera nollor på prislappen. Det gör att de färdiga möblerna blivit betydligt dyrare än det pris John-Michael såg framför sig när projektet startade.
Idén är att göra minimalt intrång på träet och använda så lite maskiner som möjligt.
Sedan september i år designar John-Michael möblerna under namnet NYCparticles och företaget Made of New York är helt inriktat på att samla in trä.
I augusti 2010 öppnade John-Michael en filial till sin designstudio i Georgetown i Guyana på Sydamerikas norra kust. Där, och i grannlandet Surinam, ägnar sig John-Michael åt NTFP, Non-timber Forest Products, där man använder allting i regnskogen utom träden. John-Michael är delägare i en liten fabrik där man tillverkar handgjorda möbler av lianer. Lianen Clusia Grandiflora är en snabbväxande klätterväxt som stjäl vatten från det träd den lever på.
Indianstammarna i regnskogen har länge använt lianer till korg- och flätarbeten och sedan 15 år har fabriken i Georgetown använt kraftigare lianer för möbeltillverkning. Tidigare har man försökt tämja lianerna för att få en produkt som liknar konventionella rottingmöbler men eftersom lianen är en helt annan sorts växt ser resultatet lätt konstruerat ut. John-Michaels design tar istället fasta på lianens egenart. Nu har fabriken också ett lärlingsprogram där arbetslösa ungdomar kan lära sig ett yrke och få en inkomst.
– Det är som att arbeta i varm spagetti. Man kokar lianen och böjer den för hand i trämatriser och enkla metallverktyg. När den svalnar blir den extremt hård och stabil, säger John-Michael.
– Jag är besatt av funktion så jag gör stapelbara stolar, bekväma fåtöljer och snirkliga lampor, laserade och målade i vitaminrika färger.
Man skulle kunna tro att det här var nog arbete för en människa men John-Michael producerar även ekologisk glass för hundar och har börjat arbeta med Maroonfolket djupt inne i djungeln i Surinam. Maroonfolket härstammar från afrikanska slavar som flydde och lyckades kriga sig till frihet på 1700-talet.
– De gör otroliga möbler av nedblåsta träd. Jag är den första »utomjordningen« som tillåtits tillgång till deras verksamhet och gör nu en liten kollektion stolar för Surinams presidentpalats i Paramaribo, säger John-Michael.
– Det är oerhört inspirerande och lärorikt att dela min tid mellan ett turbosnabbt New York och ett snigelsnabbt Sydamerika. Jag måste hela tiden förhålla mig till den plats där jag är för att få saker gjorda. Nu är jag i Georgetown från slutet av november till april. Jag skulle inte stå ut med en New York-vinter till.