Blogg / A Hard Slojd Life

Wooden threads/trägängor.

24 februari 2011

Today I had to adjust the tool with which I make the wooden threads for my candlesticks.
It is important that the arm with the candleholders is easy to turn, but it tends to be too tight.
I thought if I made the (outer) threads deeper it would be allright.
But instead of starting to adjust the old tool (the tool is quite rare and it is hard to find both pieces of this tool) I made a new piece for making the outer threads. I adjusted the iron, and changed the angle too, so it was more aggressive and cut deeper.

This is also how you make an entirely new piece for cutting the outer threads if you happen to find an old tool for making the internal threads. It is harder to go the other way around. If I find an old tool for making the outer threads, at an auction or in an antique shop, I leave it. Because it is useless without the other piece.

Idag justerade jag verktyget (”snedtyg”) som jag gör trägängorna till mina ljusstakar med. Det är viktigt att armen med ljushållarna går lätt att snurra. De har emellertid haft tendens att sitta för hårt. Så jag tänkte att om jag gör de yttre gängorna djupare borde det fixa till sig. Men då det är lite svårt och ovanligt att man hittar ett komplett sådant här verktyg (båda delarna) så ville jag inte ge mig på att ändra och karva i det. Jag gjorde istället en ny del för att skära de yttre gängorna.

Jag justerade sedan stålet så att det tar för sig mer, sedan var jag tvungen att ändra vinkeln lite som framgår av bilderna så det blev lite aggressivare.

På samma sätt går det till att göra en helt ny del att skära de yttre gängorna med, om man skulle hitta delen som skär de inre gängorna på loppis eller auktion. Det är svårare att göra på motsatt sätt; delen som skär de yttre gängorna är tämligen värdelös utan den andra delen.

24 februari 2011
Blogg / A Hard Slojd Life

New episodes!

8 februari 2021
New episodes!

8 februari 2021
Blogg / A Hard Slojd Life

Kitchen sets – the story

14 januari 2021
Kitchen sets – the story

Här kommer första avsnittet av kitchen-set – the story.

14 januari 2021
Blogg / A Hard Slojd Life

Fönster till en slöjdkyrka.

3 januari 2021
Fönster till en slöjdkyrka.

Jag har jobbat en del med fönster till min blivande verkstad. Det mesta arbetet har inte fastnat på film, även om jag har tänkt att det ska bli en hel del dokumenterat. Här är i alla fall en kort film på hur jag passar in ett spröjs i en fönsterbåge. Jag har gjort tre fönster, ca 12 återstår så övriga moment kommer haha.

3 januari 2021

Vill du läsa fler artiklar om slöjd?

Prenumerera så får du tillgång till hela vår sajt.
Prenumerera

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy