Blogg / Handarbetaren

Trädgårdsmat

20 juni 2016
Trädgårdsmat

Det är sommar och vi har flyttat från stan. Blivit fler i familjen (hönor) och odlat grönsaker. Ätit middag i gräset men ännu inte vågat bada i älven. Plockat blommor och gosat med hästarna.

Det som går att äta från trädgården kommer att ätas och vi har gott om brännässlor.

nässlor

Nässelsoppa, 4-6 personer
Två, tre liter späda nässlor. De ska inte ha börjat blomma. Ta bort stjälkar och annat hårt och skölj dem under kallt vatten.
Koka upp nässlorna i saltat vatten, ca 5 minuter. Häll av en liter av vattnet i en kastrull med buljongtärning.
Fräs ett par finhackade lökar och några finhackade vitlöksklyftor smör eller olja. Pudra över tre matskedar mjöl och häll över buljongen och häll i nässlorna.
Mixa soppan med stavmixer. Häll i lite grädde.
Krydda med salt och peppar.
Vi åt soppan med kokade ägghalvor från damerna nedan.

hönor

image

image
Efterrätt rabarberpaj.

20 juni 2016
Blogg / Handarbetaren

Från gräs till garn

9 november 2020
Från gräs till garn

9 november 2020
Blogg / Handarbetaren

Från blomma till tråd

3 november 2020
Från blomma till tråd

Det blev ett garn av de där blommorna, eller ja, av blommornas stjälkar, tillslut. Här står en bråka jämte en täljhäst. De är som olika typer av fibermaskiner. I en arbetar man med mjuka fibrer och i den andra arbetar med hårda.

3 november 2020
Blogg / Handarbetaren

Tvåhundra år senare

17 oktober 2020
Tvåhundra år senare

Och fortfarande duglig. Den här skärbrädan fick följa med hem från fäboden. 1819 står det på baksidan och den är fortfarande fin tycker jag. Inte så speciell, men bra.

17 oktober 2020

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram