Blogg / Handarbetaren

Staden sjunger visor så det ekar mellan husväggarna

27 september 2015

Staden är förhållandet mellan måtten på dess utsträckning och händelserna i det förflutna.

1907 stod huset i Stockholm klart. 1946, då flyttade de in som bodde här innan oss. Kriget var just slut. Kafferansoneringen just upphävd. De berättar i en text om hur de på mornarna vaknade av att tuppen gal. Ett par gamlingar bodde utanför i en blå spårvagn. De hade höns och tupp.

Vårtecknet var farbröder med dragspel som gick in på gården ”och sjöng visor så det ekade mellan husväggarna. Fönstren öppnades och slantar inlindade i papper regnade ner.”.

I ett försök renoverar jag varsamt, alltså med hänsyn och tanke på händelserna i det förflutna. I respekten mot dessa ingår också att skapa nya händelser. För annars skulle huset dö. Eftersom staden är förhållandet mellan måtten på dess utsträckning och händelserna i det förflutna. Och för att ett förflutet ska ska skapas krävs nuet, och framtiden.

Det rent fysiska jag kan göra är att ta hand om materialen och sköta om dem så att de håller i hundra år till. Själsligt tror jag att det är bra att berätta historier om huset och vad som hänt där. De kunde lika gärna ingå i husens vårdprogram.

spackel

slip

kakel

hönsnät

kakelplattor

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy