Blogg / Linn Karlsson

Söndagsgrejer

9 augusti 2020
Söndagsgrejer

Varje morgon när jag drar upp rullgardinen kikar jag ut på mitt lilla trädgårdsland och beundrar hur det växer trots mina nybörjarkunskaper.  Jag har verkligen gjort det så enkelt för mig som möjligt, potatisen som jag satt var bara en påse potatis från affären som glömdes bort i kylen och började gro. Knölarna har skjutit 15-20 cm i höjden bara sedan förra söndagen. Så fascinerande. Sent ute var jag med allt också, men man förlorar inget på att testa. Annat som växer bra är ruccolan och rödbetorna, resten får jag ge en ny chans nästa vår.

Såhär såg trädgårdslandet ut till mitten på maj, så jag är nöjd med att det blev något överhuvudtaget. Oj vad jobbigt och tråkigt det var att rensa bort murgröna som växer på marken, rotad både djupt och på bredden. Kändes som ett träningspass.

Sockerärtor <3

Lilla kryddodlingen på balkongen. Basilika och persilja från affären som jag planterat om och koriander i Mutti-konserver, så fina som krukor.

Dagens väv, långsam pysslande vävning. Gillar den här färgkombinationen. Tycker så mycket om att experimentväva och knyta i nya trådar i varpen och klippa bort andra. Vadderar vidare!

Ett litet besök från bambis idag igen, älskar dom, har hur många bilder som helst i telefonen på rådjuren när dom strosar i vår trädgård.

Gårdagens stripey outfit med cirkustältsstämning på väg till häng vid vattnet. Sommarens bästa topp, knyt en scarf om dig.

 

9 augusti 2020
Blogg / Linn Karlsson

Utställning i Norrköping

24 september 2020
Utställning i Norrköping

I samband med Kulturnatten i Norrköping (som i år kallas Kulturnatten+ och är utökad till en vecka p.g.a. ni-vet-vad), har Svälla, som är ett projekt startat av Disa Bennich och Kristin Larsson för att driva fram en scen för konsthantverk i Norrköping och Östergötland, ordnat en utställning. Och jag är med, tillsammans med ett gäng andra konsthantverkare med koppling till Östergötland! Utställningen är öppen 24-27 september, Olai Kyrkogata 32 – här länk till Facebookeventet.

Jag kommer visa den här…

… som är vävd på Ludvig Svensson efter den här bilden. Byggnaden ligger i Gryts kvarter i Norrköping, där bland annat Tuppens bomullsväveri har haft textilproduktion.

Sedan kommer jag även få visa upp Ravioli i verkligheten, ska bli så KUL! Det blir värt mödan som inneburit alla ovan synbara humörsvängningar den här väven har åsamkat mig.

Kom och säg hej!

 

 

24 september 2020
Blogg / Linn Karlsson

VÄV!

16 september 2020
VÄV!

Efter examen fick jag och min vävkompanjon Agnes Eriksson möjligheten att vara med i VÄV och berätta om våra projekt. På grund av coronahärjandet fick vi skriva våra texter själva, jag tyckte det var svårt att hålla sig så kort och ändå få med allt, men det blev nog ganska fint ändå. Läs i senaste numret av Vävmagasinet!

Agnes och hennes viktiga arbete

Extra kul tycker jag det var att våra vävlärare Amica Sundström och Åsa Pärson var med i samma nummer. Här bild på Åsas fina glashandduk som det bjuds på vävnota till i tidningen.

16 september 2020
Blogg / Linn Karlsson

Man tager vad man haver och gör det som behövs göras

4 september 2020
Man tager vad man haver och gör det som behövs göras

Idag har jag träningsvärk i underarmarna för igår snickrade jag ihop en väggvarpa, eller en varpram som det också kallas. Jag har ju nu min vävstol och har genom året samlat på mig det mesta som behövs till den, förutom en varpa. Jag ser (nästan) alltid över om jag kan göra det jag behöver själv eller annars hitta det second hand. Inget originellt där egentligen, men jag känner att det rimmar bra med min konsthantverkspraktik. Hur som fick jag ett ryck igår när jag vaknade tidigt och låg och tänkte på att jag behöver sätta igång med ett nytt vävprojekt, att jag åtminstone skulle kika på vad jag har för resurser hemma för att lösa en varpa. Jag har lyckan (enligt mig själv) att bo i ett gammalt hus med rivningskontrakt där en mängd människor kommit och gått genom åren och lämnat all möjlig skräp, eller material, i förråd och källare. I skjulet hittade jag en lång och lyckligtvis torr regel och sågade till den efter måtten jag skulle ha.

Vad du behöver för att bygga en väggvarpa exakt så som jag gjorde:

  • en minst 3 m lång regel som är torr och relativt fräsch
  • en såg
  • en penna
  • något att mäta med
  • en hammare
  • 4 långa spikar
  • en borrmaskin och borrar
  • 15 rundstavar (mina är typ 22 cm långa men man skulle verkligen kunna kapa 4-5 cm av dom). Desto fler/färre stavar på sidorna, desto längre/kortare varplängd. Min varpar cirka 8 m.

Jag gör typ aldrig detaljerade skisser, tror mest jag gör nån liten skiss för att komma ihåg ungefär vad det är jag ska göra…? Det vanliga i en varpställning är 0,75 m eller 1 m mellan punkterna varpen spänns över. Jag gjorde en 0,75:a eftersom varpan skulle få plats på en liten väggyta i mitt rum. Det är ingen millimeterprecision vi jobbar med i det här projektet, de längre delarna är cirka 79 cm och de korta cirka 70 cm.

Förborra hål, sen hamra i en rejäl spik i hörnen.

Sen kom det verkligt knixiga fuskbyggandet, att få till hålen som rundstavarna skulle ner i. Jag hade ingen borr som var perfekt för diametern på rundstavarna, men jag kunde göra grundhålet och sen karva lite. Täljde till stavarna och så passade dom perfekt. Stavarna ska sitta stadigt i! Rundstavarna förresten, dom hade jag glömt att jag hade. Fick med dom när jag köpte en hemmasnickrad vävstol av en tant och farbror i Norrköping för nåt år sen. Jag är superdålig på att säga nej till material och redskap som *kan vara bra att ha*, och dom skickade med alla möjliga träattiraljer till nåt oavslutat snickeriprojekt som hade med vävning att göra, däribland dom här rundstavarna. Och dom kom ju till användning, one man’s trash is another man’s treasure osv.

Klart och uppe på väggen! Eller nästan klart, jag ska sätta i en till stav där till höger om skälet när min träningsvärk gått över. Men, väldigt enkel konstruktion för en ovan snickare som jag! Kanske ska jag måla den nån gång om jag får lust. Dock kan jag verkligen uppskatta icke-estetiken i något som bara fyller en funktion och består av ihopplockat jox? Olika sorters trä, lite flisiga hål, man tar det som finns. En icke-estetik som absolut blir en estetik formad av behov, funktion, ta vara på-metod. Låter det präktigt?

Spinna, varpa, väva, så har vi hållt på.

Tveksam om det är varpning som pågår i den här bilden, kanske snarare nån slags kamning av silke? Vet ej, men hur som är det gulligt att tänka på hur länge handvävning har fungerat på ungefär samma sätt, och hur många människor genom århundradena man hade kunnat prata om vävning med på ungefär samma sätt som vi gör idag.

Inspirerande artikel jag läste härom veckan om hur man kan se på slöjd. Gör, spika, sy!

4 september 2020

Vill du läsa fler artiklar om slöjd?

Prenumerera så får du tillgång till hela vår sajt.
Prenumerera

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy