Blogg / A Hard Slojd Life

Slöjden – levande och närvarande.

24 mars 2019

Igår var det full fart i utställningen Samling Vid Elden, utställningen om de stora bränderna i Ljusdals kommun sommaren 2018. Kanske var det publikrekord… samtidigt som jag hade en workshop med fyra barn och en vuxen.

Under förra veckan täljde jag med ca 200 elever från Färila och Loos skola. Täljningen var del av fyra temadagar som Hälsinglands Museum arrangerade kring utställningen (Samling vid Elden) med temat Skogen Klimatet och Framtiden. Under de fyra dagarna höll jag fyra lektioner varje dag där grupper på ca 15 elever fick ta del av hur jag arbetar med färskt trä, och sedan fick de prova på att tälja. Det kan inte hjälpas, men under sådana slöjdrace så förtas det goda slöjdhänget lite utav den löpande-band känsla som infinner sig. Kanske märker inte eleverna av det, jag vet inte, men det är svårt att fånga upp de tillfällen där ett intresse faktiskt väcks. Några elever vill stanna och prata, tälja på rasten och en del kommer tillbaka på rasten dagen efter för att fråga mer.

Som professionell slöjdare jobbar man hårt för att få in pengar i företaget, att jobba gratis blir till slut en omöjlighet. Man kan inte bjuda in någon till att sitta med i en hårt pressad arbetsdag för att titta på verktyg. Och vart finns slöjden levande och närvarande ens i Ljusdal, hjärtat av hälsingland med sina gårdar och skogar? Vart skickar man dem?

Nu hade jag emellertid möjligheten att säga ”varje lördag sitter jag i Hälsingland Museums galleri, kom dit så kan jag visa lite mer”. Vilken magisk lösning de har kommit på, Hälsinglands Museum! De har placerat slöjden, levande och närvarande, mitt i Färila! Jag är utställningsvärd, men också slöjdare, med uppdrag att samtidigt visa mitt skrå, slöjdkulturen, det bästa jobbet jag har haft, att skräpa ner golvet med spån och träflisor, visa och inspirera genom att bara vara där – så oväntat enkelt.

Så nu kom två killar från skolan och satt och täljde en sked en lördag, tillsammans med några andra, och fick testa skedkniven och täljhästen. Det blev ett slöjdhäng när det är som bäst; någon sorts fristad från prestationer och transaktioner, tillbaka till det närvarande och enkla i att vara människa, lite som att sitta runt en eld. En plats där alla liksom känner varandra.

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy