Blogg / A Hard Slojd Life

Slöjden – levande och närvarande.

24 mars 2019
Slöjden – levande och närvarande.

Igår var det full fart i utställningen Samling Vid Elden, utställningen om de stora bränderna i Ljusdals kommun sommaren 2018. Kanske var det publikrekord… samtidigt som jag hade en workshop med fyra barn och en vuxen.

Under förra veckan täljde jag med ca 200 elever från Färila och Loos skola. Täljningen var del av fyra temadagar som Hälsinglands Museum arrangerade kring utställningen (Samling vid Elden) med temat Skogen Klimatet och Framtiden. Under de fyra dagarna höll jag fyra lektioner varje dag där grupper på ca 15 elever fick ta del av hur jag arbetar med färskt trä, och sedan fick de prova på att tälja. Det kan inte hjälpas, men under sådana slöjdrace så förtas det goda slöjdhänget lite utav den löpande-band känsla som infinner sig. Kanske märker inte eleverna av det, jag vet inte, men det är svårt att fånga upp de tillfällen där ett intresse faktiskt väcks. Några elever vill stanna och prata, tälja på rasten och en del kommer tillbaka på rasten dagen efter för att fråga mer.

Som professionell slöjdare jobbar man hårt för att få in pengar i företaget, att jobba gratis blir till slut en omöjlighet. Man kan inte bjuda in någon till att sitta med i en hårt pressad arbetsdag för att titta på verktyg. Och vart finns slöjden levande och närvarande ens i Ljusdal, hjärtat av hälsingland med sina gårdar och skogar? Vart skickar man dem?

Nu hade jag emellertid möjligheten att säga ”varje lördag sitter jag i Hälsingland Museums galleri, kom dit så kan jag visa lite mer”. Vilken magisk lösning de har kommit på, Hälsinglands Museum! De har placerat slöjden, levande och närvarande, mitt i Färila! Jag är utställningsvärd, men också slöjdare, med uppdrag att samtidigt visa mitt skrå, slöjdkulturen, det bästa jobbet jag har haft, att skräpa ner golvet med spån och träflisor, visa och inspirera genom att bara vara där – så oväntat enkelt.

Så nu kom två killar från skolan och satt och täljde en sked en lördag, tillsammans med några andra, och fick testa skedkniven och täljhästen. Det blev ett slöjdhäng när det är som bäst; någon sorts fristad från prestationer och transaktioner, tillbaka till det närvarande och enkla i att vara människa, lite som att sitta runt en eld. En plats där alla liksom känner varandra.

24 mars 2019
Blogg / A Hard Slojd Life

En perfekt isolering

1 april 2020
En perfekt isolering

En knasig vår blev det. Efter en regnig och lång vinter. Bakom ladan vi håller på och renoverar tände vi en brasa och lyssnade på svanarna. En perfekt isolering. Några skedämnen höggs till av björk och körsbär. Catrin är inne på sin sked nummer 21-25.

    

1 april 2020
Blogg / A Hard Slojd Life

Spoonesaurus Magazine

15 januari 2020
Spoonesaurus Magazine

Jag är på framsidan av senaste numret av Spoonesaurus Magazine. Bilden är från i somras när jag och Storslöjd jobbade med Frodvuxet Slöjdgalleri och ställde ut på Designcentrum Östersund.

Tidningen går att prenumerera på! Gå in på spoonesaurus.com och lös en prenumeration. Det är den enda tidning jag känner till som skriver specifikt om just skedtäljning.

15 januari 2020
Blogg / A Hard Slojd Life

Ett julbak i november

20 november 2019
Ett julbak i november

Här kommer ett inlägg för att påminna om julen! Den kommer! Tidigare än vanligt i år. Ja, i år har jag ambitionen att maxa julen. Efter den här regniga hösten vi har haft i Hälsingland kan inte julen komma nog fort. Så att man får lämna november bakom sig. En tradition är att baka lussebullar och vörtbröd innan jul. Så i helgen bakade jag och Catrin för fullt! Surdegsbröd, lussebullar och vörtbröd, lagade torsk panerad i parmesan med tomatsås och skördade kombucha.

Till julen täljer jag också köks-kit!

20 november 2019

Vill du läsa fler artiklar om slöjd?

Prenumerera så får du tillgång till hela vår sajt.
Prenumerera

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy