Blogg / A Hard Slojd Life

Pizza :) ! (eller ”hur jag uppfann pannkaksspadar i trä)

3 maj 2016

På valborg bjöd vi hem tolv pers på – !pizza! 🙂 För att det är så roligt att baka pizza! Det blev mao storbak. Den sista glasskartongen med hemodlade krossade tomater gick åt och såsen puttrade i timmar. Jag vet att den inte behöver det. Å andra sidan; varför inte? Det luktar gott. Jag tycker emellertid att det är lite meckigt att kavla ut degen, och att flytta den från bakbordet till plåten. Nu kavlade jag ut sex degar och trixade upp dem på heta plåtar via bakplåtspapper. Och jag fann att min galettespade var en utmärkt hjälpreda. För några år sedan öppnade Järvsö Creperie, och Malin som startade det ville steka crepes med traditionella träspadar. Det var en utmaning som jag inte trodde jag skulle fixa, men med några årtiondens täljning i händerna så gick det vägen, och var faktiskt ganska lätt. Crepespadarna på Järvsö creperie blev dock med tiden i rostfritt stål istället. Men när en kund en jul köpte åtta skedar av mig med orden ”vi steker i och för sig mest pannkaka” så lovade jag (med crepespadarna i åtanke) att jag skulle ordna en pannkaksspade. Så föddes den vanliga stekspaden/pannkaksspaden som jag gör. Sedan designade jag också en spade till köks-kiten som jag gjorde i samarbete med världsarvscentret på Stenegård i Järvsö. Charlotta Netsman fick då höra att ”stekspadar går inte att göra i trä” men vi gjorde det i alla fall. Jag har också hört lyriska kommentarer ifrån folk som letat ”överallt” efter stekspadar i trä. När jag gjorde köks-kitet till Världsarvscentret var det emellertid pannkaksspadarna som gav mig mest utmaning. Trots att en del delar i kitet redan var uppfunna så tog det ett år innan jag kunde börja tälja dem och kände att de var som jag ville. Pannkaksspaden hade då fått en assymetrisk form som gjorde att den inte kändes tråkig. Vissa delar i kitet är enkla och basic. Andra delar vill jag inte ha så. De måste kännas levande. Och kitet består nu av en mix av ren funktion och ren tälj- och formglädje.

Och så uppfann jag pannkaksspadar i trä…

 

pizza-1 pizza-2 pizza-3 pizza-4 pizza-5 pizza-6 pizza-7 pizza-8 pizza-9 pizza-10 pizza-11 pizza-12

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy