Blogg / Linn Karlsson

Man tager vad man haver och gör det som behövs göras

4 september 2020
Man tager vad man haver och gör det som behövs göras

Idag har jag träningsvärk i underarmarna för igår snickrade jag ihop en väggvarpa, eller en varpram som det också kallas. Jag har ju nu min vävstol och har genom året samlat på mig det mesta som behövs till den, förutom en varpa. Jag ser (nästan) alltid över om jag kan göra det jag behöver själv eller annars hitta det second hand. Inget originellt där egentligen, men jag känner att det rimmar bra med min konsthantverkspraktik. Hur som fick jag ett ryck igår när jag vaknade tidigt och låg och tänkte på att jag behöver sätta igång med ett nytt vävprojekt, att jag åtminstone skulle kika på vad jag har för resurser hemma för att lösa en varpa. Jag har lyckan (enligt mig själv) att bo i ett gammalt hus med rivningskontrakt där en mängd människor kommit och gått genom åren och lämnat all möjlig skräp, eller material, i förråd och källare. I skjulet hittade jag en lång och lyckligtvis torr regel och sågade till den efter måtten jag skulle ha.

Vad du behöver för att bygga en väggvarpa exakt så som jag gjorde:

  • en minst 3 m lång regel som är torr och relativt fräsch
  • en såg
  • en penna
  • något att mäta med
  • en hammare
  • 4 långa spikar
  • en borrmaskin och borrar
  • 15 rundstavar (mina är typ 22 cm långa men man skulle verkligen kunna kapa 4-5 cm av dom). Desto fler/färre stavar på sidorna, desto längre/kortare varplängd. Min varpar cirka 8 m.

Jag gör typ aldrig detaljerade skisser, tror mest jag gör nån liten skiss för att komma ihåg ungefär vad det är jag ska göra…? Det vanliga i en varpställning är 0,75 m eller 1 m mellan punkterna varpen spänns över. Jag gjorde en 0,75:a eftersom varpan skulle få plats på en liten väggyta i mitt rum. Det är ingen millimeterprecision vi jobbar med i det här projektet, de längre delarna är cirka 79 cm och de korta cirka 70 cm.

Förborra hål, sen hamra i en rejäl spik i hörnen.

Sen kom det verkligt knixiga fuskbyggandet, att få till hålen som rundstavarna skulle ner i. Jag hade ingen borr som var perfekt för diametern på rundstavarna, men jag kunde göra grundhålet och sen karva lite. Täljde till stavarna och så passade dom perfekt. Stavarna ska sitta stadigt i! Rundstavarna förresten, dom hade jag glömt att jag hade. Fick med dom när jag köpte en hemmasnickrad vävstol av en tant och farbror i Norrköping för nåt år sen. Jag är superdålig på att säga nej till material och redskap som *kan vara bra att ha*, och dom skickade med alla möjliga träattiraljer till nåt oavslutat snickeriprojekt som hade med vävning att göra, däribland dom här rundstavarna. Och dom kom ju till användning, one man’s trash is another man’s treasure osv.

Klart och uppe på väggen! Eller nästan klart, jag ska sätta i en till stav där till höger om skälet när min träningsvärk gått över. Men, väldigt enkel konstruktion för en ovan snickare som jag! Kanske ska jag måla den nån gång om jag får lust. Dock kan jag verkligen uppskatta icke-estetiken i något som bara fyller en funktion och består av ihopplockat jox? Olika sorters trä, lite flisiga hål, man tar det som finns. En icke-estetik som absolut blir en estetik formad av behov, funktion, ta vara på-metod. Låter det präktigt?

Spinna, varpa, väva, så har vi hållt på.

Tveksam om det är varpning som pågår i den här bilden, kanske snarare nån slags kamning av silke? Vet ej, men hur som är det gulligt att tänka på hur länge handvävning har fungerat på ungefär samma sätt, och hur många människor genom århundradena man hade kunnat prata om vävning med på ungefär samma sätt som vi gör idag.

Inspirerande artikel jag läste härom veckan om hur man kan se på slöjd. Gör, spika, sy!

4 september 2020
Blogg / Linn Karlsson

Lite om spinning

14 augusti 2021
Lite om spinning

Jag har spenderat ett par veckor hos min mamma där hon bor på östgötska landsbygden, och frågade en av hennes grannar om jag kunde få lite ull. Det fick jag. Och låna en spinnrock! Jag är helt nybörjare på spinning förutom en dag på Stockholms länsmuseum när jag gick på HV, då fick vi spinna på slända och det var så otroligt svårt. Nu tyckte jag att det var väldigt mycket lättare, vet inte om spinnrock bara är väldigt mycket enklare eller om den här spinnrocken är väldigt bra? Nybörjare som sagt. Älskar att vara nybörjare och lära mig nya saker

Jag kan inte såå mycket om ull men det här är ull från Helsingefår. Brun och osorterad, typ ganska grov kändes den? Jag sorterade inte utan körde bara på. Ska lära mig sortera en annan gång.

Först tvätt i stora hinkar i nån timme. Tog ingen bild men det gör inget för det såg bara äckligt ut. Brunt ogenomskinligt vatten. Sen tork på mammas (oanvända) pallkragar. Det har sagts förut men… Ull är magiskt. Tvättar sig självt i vatten.

Nät över så inget blåser bort.

Sen när det torkat lääänge, typ en dag, så började jag karda. Önskar att jag hade en kardmaskin för det här med att karda med två små kardor för hand, det tar verkligen tid… Och gör ont? Har haft rivmärken lite överallt efter kardning. Men kolla vad vackert! Låånga blanka täckhår.

Sen har jag övat på att spinna och spunnit framför OS

Och spunnit så tunt jag kunnat!

Tvinnat garn med katten i knät. Här tvinnar jag helsingeullen med en lite äcklig vit ull från köttfår som typ inte gick att spinna jämt.

Spunnit utomhus för att få lite bränna.

Såhär blev en enkel spunnen tråd, försökte spinna den så jämt som möjligt. Det är sticksigt och ganska hårt men tänker att det är bra som mattull eller ryagarn. Absolut inget att ha nära kroppen iallafall. Jag tror att jag spann i Z och tvinnade i S i dom flesta garnerna.

Och såhär blev garnerna sen! Fick ihop ett par härvor av tvåtrådiga garner, och har fått sån nyväckt intresse för detta att jag måste åka hem och spinna ännu mer snarast. Och ev skaffa en egen spinnrock och kardmaskin. Tills dess får jag tänka ut nåt projekt att göra av mina stickiga men blanka fina garner. Svårt att fånga på bild, men ullen har verkligen en hög glans i sig. De tvåfärgade garnerna gjorde jag med en grå ull av oklar härkomst som fanns i ett förråd. Tycker det är fint att ojämnheter i spinningen blir tydligare om man har två färger. Next level känsla att tillverka material!

14 augusti 2021
Blogg / Linn Karlsson

Nytt rum för vävstolen

22 juni 2021
Nytt rum för vävstolen

Hej och välkomna till min nya arbetsplats! Ett ljust och ljuvligt svalt källarhörn.

Alltid imponerad av mig själv när jag lyckats montera upp vävstolen själv. Det går, om man inte har så brådis.

Här kan jag sitta och göra fina fransar och titta på tv.

Eller äta en knäckemacka och planera nåt.

Det kan vara stökigt men bara man städar lite innan man går hem så går det bra.

Och en somrig färgkombo. Glad sommar!

22 juni 2021
Blogg / Linn Karlsson

Gjort sen sist

1 juni 2021
Gjort sen sist

Sen sist: firade påsk i en stuga och gjorde en påskhatt. Älskar att göra tramsiga huvudbonader. Oftast håller dom inte längre än en kväll, men lika ofta går materialet att återvända nån annan gång.

Tittat på sinnessjukt gulliga lamm på Stora Skuggans 4H-gård. Hej<3

Jag har tänkt på långa och smala mattor i Pettson-stil, egentligen mattor överlag. Här ett prov i taqueté eller inslagsförstärkt tuskaft. Gles varp så inslaget packas helt tätt. Den här kvalitén är otroligt stabbig, skulle nog funka bra som dörrmatta. Gullig tycker jag!

Jag har också vävt ner den här trasmattan för att göra av med en massa material som bara legat – slitna lakan och lite stuvbitar och koner med inte så mycket garn kvar – en riktig trasmatta helt enkelt. Den är 0,7 x 1,5m och till salu, skriv till mig om du är intresserad!

Sen har jag fått den här nya och fräscha vävhandboken av Åsa Pärson och Amica Sundström. Snygg och matig och bra att ha.

Mer prover. Gör ganska mycket tester bara för att, nån gång är det säkert bra att ha referenser.

Ett par örhängen som kändes pigga och kul tills det ena gick sönder.

Sista: sytt ett par shorts. Älskar brunt. När jag var yngre sa alltid mamma att jag passade i brunt så jag bar naturligtvis aldrig brunt, men nu. Så fint. Och skönt med luftiga långa shorts med resår i midjan. Nu är sommaren här hurra!

1 juni 2021

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram