Blogg / A Hard Slojd Life

Livet sade ”Du ska få allt”

1 september 2016
Livet sade ”Du ska få allt”

När jag började tälja skedar för några år sedan så satt jag i köket hemma i mitt hus i Färila. Det var en vinter, efter jul, fram emot våren. Jag täljde 6 skedar per dag och det var en jättefin tid. Jag blev social av att tälja skedar, såg fram emot vad jag skulle göra när jag var klar. Ofta åkte jag till Janssons bröd i Ljusdal och satt där med min kompis Micke. En gång kom en bekant till Micke in och skulle köpa bröd, hon såg oss där och satte sig med oss. Nästa gång hon kom in när vi satt där så ville hon vara med i vår klubb.

Sedan märkte jag att skedtäljandet var socialt på andra sätt också; jag kunde ta det med mig och arbeta hos andra hantverkare, eller andra sammanhang. Men det fanns också en annan sida. Jag hade varit ensam med barnen några år och första tiden när jag var själv med barnen så arbetade jag nästan ut mig. Jag blev mer eller mindre utbränd och tog några sabbatsmånader. Under den tiden började jag spela in några låtar. Det blev en fullängdare. Jag ägnade flera månader åt att spela in den. Jobbade inte. Bakade all pasta och allt bröd, gick till affären vilket tog 20 minuter enkel väg. Åt frukost med barnen och var hemma när de kom från skolan.

Men jag var tvungen att börja jobba igen. Och i byggsvängen blir man inte social när man kommer hem. Man vet istället inte hur man ska orka ta igen sig för nästa dag. Nästa morgon. Jag tog hand om huset och gården, barnen, markservicen, och jobbade med byggnadsvård åt husfetischister. På ett jobb skulle en dörr flyttas 15 cm för att ligga i fil med två andra dörrar och de handsmidda spikarna skulle sitta i lagom krokiga rader. Min kollega blev osäker på om vi spikade för rakt och ringde chefen för att höra om han kunde komma och kolla om vi skulle spika krokigare. Ibland drömde jag om att få bygga hus i lecablock i Port au Prince åt familjer som bara flyttade in och bodde sönder huset.

Jag kände mig isolerad och var less på att rodda materiella saker bara för sakens skull, ingen brydde sig. Jag ville att människor skulle betyda mer än så. Jag ville bry mig om människor. Min kompis Micke hade varit på Satsang i Indien och Portugal. Han försökte berätta för mig att man inte är sina tankar. Och när jag läste Eckart Tolles bok ”Lev livet fullt ut” (The power of now) insåg jag. Jag minns hur jag var ute och gick, och min son hade en kompis som skulle komma hem till oss. Han var ganska jobbig; hade ett fult språk och frågade alltid ”vad blir det för mat?”. Men nu var jag glad för att han skulle komma. ”Du är inte ensam, A ska ju komma!”. ”Jag ska laga något gott att bjuda på! :)” Och när jag var på ICA var jag glad för jag såg en massa sköna människor. Deras tankar var inte i vägen, för jag visste att vad de än tänkte så var det inte dem. Människors tankar kan ju annars vara ganska små och inskränkta och jobbiga att behöva bry sig om.  Och den där känslan höll i sig. Jag släppte tankar på huset. Jag åkte till jobbet för att jag gillade att vara där. I dammet och spånet, i sunkiga jobbarkläder, med torftig matlåda. Det var mitt liv. Jag såg det.  Jag levde det. Jag var där för de andra som jobbade där.

Nu sitter jag ofta nere vid Ljusnan och täljer skedar. Jag gav upp att styra mitt liv. Jag lät livet styra. Jag har rört till det som satan. Förlåt mig. Men livet sade till mig ”Du ska få allt”. Och så var det.  För några sommrar sedan åkte jag till Traenafestivalen med Micke och jag hade min tältkåta nere vid havet i 6 dygn. Det var en massa folk i Erlings hus och när jag hade legat i min sovsäck i en liten sänka i marken, där vid Atlanten/norska havet, i några dygn så kände jag mig så trygg. Och när jag kom hem så var jag på ett boksläpp och träffade Anna-Karin och sommaren efter sålde jag huset och flyttade. Och nu bor vi här hos henne, jag och barnen. Och det är bara det att barnen går kvar i sin skola 35 kilometer härifrån. Så medan de är i skolan täljer jag mina skedar. Ibland hos Micke, ibland vid Ljusnan.

(Köp dem på ahardslojdlife.tictail.com/)

1 september 2016
Blogg / A Hard Slojd Life

Reparerar en avsågad golvås – verkstadsbygget går vidare.

19 juli 2021
Reparerar en avsågad golvås – verkstadsbygget går vidare.

Jag har jobbat vidare på mitt verkstadsbygge. Renoveringen av en kornlada i Ljusdal till en slöjdverkstad. En kort programförklaring och en lång film.

Jag bygger av en existerande struktur. Av existerande (på platsen) resurser. Jag bygger inte billig lyx. This is the way.

19 juli 2021
Blogg / A Hard Slojd Life

The Spatula – episode four

2 maj 2021
The Spatula – episode four
Blogg / A Hard Slojd Life

Bygger verkstad.

14 mars 2021
Bygger verkstad.

Jag har börjat jobba med golvet i verkstaden. Ett golvbjälklag ska läggas in i det som varit ett stall. Denna del ska varmbonas. Jag har gjort någon slags slow TV/mix tape där jag visar hur ett träd blir en golvbjälke och fästs in i timmerväggen.

14 mars 2021

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram