Blogg / ahardslojdlife

Krokvuxet…

6 augusti 2013
Krokvuxet…

skedämnenIdag har jag tagit skedämnen till min demonstration på Täljfest på Sätergläntan i helgen (9-11 augusti). En av mina specialiteter har blivit att tälja riktigt stora slevar för bak, matlagning och servering. Det var en medveten försäljningsstrategi från min sida. Jag märkte att jag nästan aldrig använde träskedarna jag hade att äta med, däremot slet man på matlagningsslevarna dagligen, och alltid på en och samma favorit. Jag och min sambo använde alltid samma slev när vi lagade mat. När vi sedan råkade bryta av skaftet på den efter att ha haft den i tio år (den var ju prydligt daterad och signerad på baksidan av skaftet!) kändes det som en påtaglig förlust. Men vi fick helt enkelt börja slita på en annan slev istället.

Men det är också för att stora rejäla slevar helt enkelt är roligare att göra. Och jag minns hur det började. Jag och en slöjdarkamrat i Gävle, Ralph Öberg, var ute på en tur för att samla ris till någon slöjdaktivitet av något slag, kurs eller prova på aktivitet. Vi var ute på ett hygge en vacker, varm vårdag. När vi hade samlat varsin rejäl hög lade vi oss i en sluttning och drack kaffe och ljög för varandra. Och vi sade till varandra att just det här borde man göra oftare; njuta av en vårdag i lugn och ro, slöjda lite, ljuga lite, lyssna på fåglarna och vinden. I alla fall – när vi gick tillbaka så hittade jag ett perfekt slevämne i ett dike. Men det var verkligen ett rejält. Jag kommenterade det, men sade att det skulle bli för drygt att bära eftersom jag redan hade händerna fulla. Men Ralph sade att givetvis skulle jag ta med mig slevämnet. ”Ämnet ska du ta då du ser det”. Eller ankösten, som det kallas här i Hälsingland.

Så det blev att jag tog med mig ämnet, och det blev en fantastisk slev som rymde närmare två deciliter. Man behövde inte hålla på och smådutta i grytan utan tog man en full slev räckte det gott.

spoons

6 augusti 2013
Blogg / ahardslojdlife

på fri hand

8 april 2024
på fri hand

På Ljusdalsbygdens museum i Ljusdal hugger jag i utställningen På Fri Hand, som är finansierad med projektmedel från Nämnden för hemslöjdsfrågor. Det är en utställning med fokus på att ta tillvara material från grunden. Bara detta – att se materialet trä som en möjlighet redan där det står på rot, eller för den delen ligger fällt på plats – är något som snabbt försvinner i ett konsumtionsmönster där vi har blivit vana vid att se allt processat. En man som besökte min verkstad för en tid sedan frågade vart jag fick tag på material och vad jag använde. Eftersom min verkstad är omgiven av uppvuxen tät skog som inte blivit gallrad eller rörd på många år så kändes frågan lite märklig. Han förtydligade sig med att fråga vart han kunde köpa material till sitt slöjdande.

Men jag har tidigare fått samma sorts fråga kring min slöjd; en gång när jag satt och täljde skedar i min öppna verkstad på Stenegård i Järvsö frågade en kvinna vad man skulle använda mina skedar till. Hennes fråga gav mig en känsla av att vi bara förväntar oss att finna bruksföremål i stora varuhus, där det står tydligt ”kök” på en stor skylt som visar oss vägen till hyllmetrar med massproducerade varor. Det är för många människor bara det man förknippar med köp. Att köpa en sked av någon som precis har tagit en bit färskt trä och processat framför dina ögon är en mycket ovan situation för många människor. Så ovan att vi inte förstår vad som händer. ”Vad är det du har gjort?” Vi är mer bekväma med och präglade på mellanhänder, grossistled, återförsäljare, och kanske mest av allt reklam. Faktiskt, tror jag. Och det är ingen värdering i det.

Så mannen som ville hitta slöjdvirke såg nog framför sig hur jag åkte till någon byggvaruhandel och rullade in med släpet till avdelningen för ”prima färskt slöjdvirke”.

För några veckor sedan höll jag en föreläsning om min slöjd för ett nätverk för skog och skogsprodukter i Gästrikland. Jag skulle prata om min slöjd utifrån vad skogen har för betydelse för min slöjd. Och när jag tänkte efter så insåg jag att jag har tagit skogen helt för given. Den är så nära, själva förutsättningen för det jag gör. Men det är nog det som gör slöjden unik, och det är det vi vill visa i utställningen På Fri Hand. Den unika produktionsformen, dess möjligheter och potential även inom inredning och bygge. Ett hantverksmässigt kunnande och tänkande är en förutsättning om vi vill öka förädlingsgraden på vår skog

Blogg / ahardslojdlife

bokprat

18 mars 2024
bokprat
Blogg / ahardslojdlife

Knivskola skaft

11 mars 2024
Knivskola skaft

Fortsättningen på min lilla knivskola, forma skaftet, slipning och betsning.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!