Blogg / A Hard Slojd Life

Hugga tråg

14 januari 2015
Hugga tråg

En fantastisk vinterdag i Järvsö. Snön har bäddat in trågämnen och dörren in till verkstaden. Det är en härlig verkstad med många fönster. Jag låter i det här skedet varje trågämne bestämma sin egen form. Trots det så hittar jag helt rätt känns det som, med det tredje ämnet jag grovformar. Det blir ett högt tråg med branta kanter. Det är en förutsättning för att man ska kunna knåda en deg. De här trågen ska inte stå i en fin salong med ett par citroner i. De ska inte stå i ett galleri eller på en vårsalong. Det känns också befriande. Jag tänker ofta att slöjd var före shopping. Jag vill kunna känna den självkänsla som känns så naturlig när man gör något man kan. Och att själv kunna avgöra när det är bra.

På gården Kristoffers som ligger bara ett stenkast ifrån där jag står nu finns ett dörrfoder; det är handhyvlat och man har kört profilhyveln rätt över en stor lyra i virket. Jag föreställer mig att det är en hantverkare helt utan ängslan för en mottagare som har lämnat efter sig denna kraftfulla demonstration i vad en profilhyvel i rätt händer klarar av.

Lite så vill jag jobba.

doorfw snowfw undersidamotorsaggrovhuggetfw trag tvatrag

14 januari 2015
Blogg / A Hard Slojd Life

New episodes!

8 februari 2021
New episodes!

8 februari 2021
Blogg / A Hard Slojd Life

Kitchen sets – the story

14 januari 2021
Kitchen sets – the story

Här kommer första avsnittet av kitchen-set – the story.

14 januari 2021
Blogg / A Hard Slojd Life

Fönster till en slöjdkyrka.

3 januari 2021
Fönster till en slöjdkyrka.

Jag har jobbat en del med fönster till min blivande verkstad. Det mesta arbetet har inte fastnat på film, även om jag har tänkt att det ska bli en hel del dokumenterat. Här är i alla fall en kort film på hur jag passar in ett spröjs i en fönsterbåge. Jag har gjort tre fönster, ca 12 återstår så övriga moment kommer haha.

3 januari 2021

Vill du läsa fler artiklar om slöjd?

Prenumerera så får du tillgång till hela vår sajt.
Prenumerera

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy