Blogg / Handarbetaren

History is an angel -tradition vs trend

2 mars 2014
History is an angel -tradition vs trend

tradition
rättviksmössa

gagnefsocka
tvåändsstickade sockor med mönster från en ärm på en gagnefdräkt

Jag stickar plagg med traditionella mönster från Dalarna och tänker på en Laurie Anderson låt. Den handlar om Hans och Greta och den heter The dream before. Hans och Greta bor i Berlin. Hon är servitris och han skådis. De sitter och dricker schnapps och gin och funderar över historien. Greta undrar ”Vad är historia?”. Då svarar han med en referens till Walter Benjamins ”angel of history”. History is an angel being blown backwards into the future. Det blåser en storm som tar ängeln mot framtiden men den tittar hela tiden bakåt, mot det som hänt, mot historien. Stormen som blåser ängeln mot framtiden kallas progress, framsteg, eller utveckling.

Det är förstås en tankemodell att se på tiden på det där viset, linjärt, med dåtiden bakom och framtiden framför. Ett verktyg för att beskriva verkligheten. Oavsett hur man uppfattar tiden finns historien. Man blickar ”bakåt”, stickar ett gammalt mönster. Varför?

Ängeln flyger inte själv mot framtiden. Den blåser dit med en storm. Jag tänker att det går snabbt, att det är billigt, en storm full av trender. Man förstår att ängeln liksom vill tillbaka. Eller åtminstone ta det lite långsamt. Fixa det som är trasigt. Hantverk kan ge den långsamheten. Motsatsen till massproduktion. Man vill inte ändra sig varje säsong. Ta det lugnt. Kopiera något som folk kopierat i hundratals år. Stormen blåser på av sig självt. För i kopierandet hittar man sig själv och sitt eget sätt. Progress, det kommer. Och jag tror inte det händer så mycket om man inte stretar emot lite.

2 mars 2014
Blogg / Handarbetaren

Linberedningslära

1 oktober 2020
Linberedningslära

I lördags hade hemslöjden linberedningslära på Sätergläntan i samband med projektet 1 kvm lin. Så spännande och intressant. Mina linhärvor hänger på tork nu. 

1 oktober 2020
Blogg / Handarbetaren

Hemslöjdens dag

8 september 2020
Hemslöjdens dag

I lördags firade vi Hemslöjdens dag med att fälla en björk i fårhagen.

 

8 september 2020
Blogg / Handarbetaren

Linet på tork

1 september 2020
Linet på tork

Så var det dags för linet att torka. Hässjan är uppe. Men linet ser trött ut. Hönorna har vandrat runt i den lilla kvadratmetern med lin, och därtill ätit upp alla frökapslar. Vi får väl se framöver, hur fibrerna mår. Kärvarna på rad ser i alla fall hemsk gulliga ut så länge.

1 september 2020

Vill du läsa fler artiklar om slöjd?

Prenumerera så får du tillgång till hela vår sajt.
Prenumerera

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy