Blogg / Handarbetaren

History is an angel -tradition vs trend

2 mars 2014
History is an angel -tradition vs trend

tradition
rättviksmössa

gagnefsocka
tvåändsstickade sockor med mönster från en ärm på en gagnefdräkt

Jag stickar plagg med traditionella mönster från Dalarna och tänker på en Laurie Anderson låt. Den handlar om Hans och Greta och den heter The dream before. Hans och Greta bor i Berlin. Hon är servitris och han skådis. De sitter och dricker schnapps och gin och funderar över historien. Greta undrar ”Vad är historia?”. Då svarar han med en referens till Walter Benjamins ”angel of history”. History is an angel being blown backwards into the future. Det blåser en storm som tar ängeln mot framtiden men den tittar hela tiden bakåt, mot det som hänt, mot historien. Stormen som blåser ängeln mot framtiden kallas progress, framsteg, eller utveckling.

Det är förstås en tankemodell att se på tiden på det där viset, linjärt, med dåtiden bakom och framtiden framför. Ett verktyg för att beskriva verkligheten. Oavsett hur man uppfattar tiden finns historien. Man blickar ”bakåt”, stickar ett gammalt mönster. Varför?

Ängeln flyger inte själv mot framtiden. Den blåser dit med en storm. Jag tänker att det går snabbt, att det är billigt, en storm full av trender. Man förstår att ängeln liksom vill tillbaka. Eller åtminstone ta det lite långsamt. Fixa det som är trasigt. Hantverk kan ge den långsamheten. Motsatsen till massproduktion. Man vill inte ändra sig varje säsong. Ta det lugnt. Kopiera något som folk kopierat i hundratals år. Stormen blåser på av sig självt. För i kopierandet hittar man sig själv och sitt eget sätt. Progress, det kommer. Och jag tror inte det händer så mycket om man inte stretar emot lite.

2 mars 2014
Blogg / Handarbetaren

Från gräs till garn

9 november 2020
Från gräs till garn

9 november 2020
Blogg / Handarbetaren

Från blomma till tråd

3 november 2020
Från blomma till tråd

Det blev ett garn av de där blommorna, eller ja, av blommornas stjälkar, tillslut. Här står en bråka jämte en täljhäst. De är som olika typer av fibermaskiner. I en arbetar man med mjuka fibrer och i den andra arbetar med hårda.

3 november 2020
Blogg / Handarbetaren

Tvåhundra år senare

17 oktober 2020
Tvåhundra år senare

Och fortfarande duglig. Den här skärbrädan fick följa med hem från fäboden. 1819 står det på baksidan och den är fortfarande fin tycker jag. Inte så speciell, men bra.

17 oktober 2020

Vill du läsa fler artiklar om slöjd?

Prenumerera så får du tillgång till hela vår sajt.
Prenumerera

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy