Blogg / Handarbetaren

Hembryggeri

1 maj 2013

desinficera
Att brygga öl är lättare och blir godare än många tror. Fler skulle brygga hemma om de visste. Du behöver bara malt, humle och jäst. Jag och min bror har bryggt vår andra öl. En imperial stout.
malten
Man bestämmer sig för vilken sorts öl man vill göra och skaffar ett recept. Det finns mycket på nätet, man kan testa sig fram och mixa, göra sina egna varianter. Bryggningen sker i fem steg; mäskning, lakning, kokning, kylning och jäsning.
schema
Fasttejpat schema på arbetsbänk. Yes.
kaffemalt
Vi gör en coffee stout och blandade sex olika maltsorter.
malt kopia
malt
Man blandar alltså malt. Krossad malt blandas med vatten. Det kallas mäskning. En mäsk är en blandning av krossad malt och vatten. Under mäskningen ska stärkelsen i malten omvandlas till jäsbart socker.
lakning
Efter mäskningssteget följer lakningssteget. Då lakar man ur det som är kvar i mäsken med hjälp av varmt vatten. Man skiljer vörten från draven. Vörten kommer att bli öl. Dravet kan man t.ex. baka bröd på.
kokning
kok
Kokning.
louven
Här är vår förra öl. En tjeckisk pilsner. När ölen kokats ska den kylas. Vi har byggt en vörtkyl av kopparrör. Sen låter man ölen jäsa. Den får stå och jäsa en omgång tills man tappar om den och så får den jäsa en omgång till. Tillslut tappar man upp den på flaska. I stora drag ser processen ut så.
drav
bread
Här är vårt bröd vi bakade på dravet.

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy