Blogg / A Hard Slojd Life

Fiske i Jämtland

16 juli 2012

Fiske i min barndoms älv i jämtland på midsommarafton. Vid Brattforsen. Parkerade nere vid bron. I solljuset såg jag småvak av harr och ibland blixtrade det till av silver när de steg i det ljusa vattnet. Mycket knott – väldigt mycket. Älven kom ner runt en böj och strömmen avtog just här, vattnet var bara knädjupt, grusbotten. Jag provade en parachutebunden Black Gnat. Sedan en älvsländeimitation och en liten europa 12. Små drag i linan, men inget mer. Antagligen för små fiskar… Jag gick upp till kvarnen. Efter att ha försökt följa stranden hittade jag en stig som gick upp till forsen mittemot kvarnen. Ovanför vattenfallet hade jag en fisk på. Den tog på en dagsländeimitation men släppte innan jag såg den tydligt. Jag gick neråt och försökte hitta ståndplatserna i den strida, steniga strömmen. De djupa höljorna nedanför forsarna gav inget hugg. En bit ner i de grunda, lugnare partierna just nedanför stenpartierna fick jag 3 harrar på en streamer bunden av ugglevinge. Egentligen skulle det föreställa en ”Light teal and silver red hackle” eller ”Nattens drottning” som Hans Lidman kallade den. Men jag hade bundit den av ugglefjädrar som jag fått av en arbetskamrat som hittat en påkörd fågel.

På midsommardagen fiske vid Bofors. Nedanför vindskyddet såg jag små vak i strömmen nedanför forsen. Det höga vattnet verkade ge lite andra ståndplatser på sträckan. Jag provade en Åbofluga med vinge av näver istället för kork. En fisk verkade vända under flugan. Jag såg en stor sida blänka till nedanför mig och gå upp mot flugan men vända. Jag bytte till en Royal Coachman. Det skulle vara kul att få fisk på en sådan klassiker. Hugg. Jag fick in en stor harr, som visade sig väga 4 hg. Nere vid de bakre fenorna hade den mystiska sår varav ett såg ganska djupt ut. Vad kan ha gjort dessa?
Fick sedan ytterligare en harr på samma ställe men på ett längre kast.
Flyttade mig neråt forsen och hade en fisk på i en starkström där jag provade en Tippet and Silver.
Muddler Minnow och Wooly Worm gav inga hugg.

16 juli 2012
Blogg / A Hard Slojd Life

The Spatula – episode four

2 maj 2021
The Spatula – episode four
Blogg / A Hard Slojd Life

Bygger verkstad.

14 mars 2021
Bygger verkstad.

Jag har börjat jobba med golvet i verkstaden. Ett golvbjälklag ska läggas in i det som varit ett stall. Denna del ska varmbonas. Jag har gjort någon slags slow TV/mix tape där jag visar hur ett träd blir en golvbjälke och fästs in i timmerväggen.

14 mars 2021
Blogg / A Hard Slojd Life

New episodes!

8 februari 2021
New episodes!

8 februari 2021

Vill du läsa fler artiklar om slöjd?

Prenumerera så får du tillgång till hela vår sajt.
Prenumerera

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy