Blogg / Linn Karlsson

En ut, en in

15 augusti 2020
En ut, en in

Så många gånger det senaste halvåret som jag monterat ner och monterat upp vävstolar, och i torsdags var det dags igen. Börjar bli ett proffs. Flyttade hem en vävstol från Konstfack när corona stängde ner universiteten, för att kunna väva mitt exjobb hemma istället. Nu skulle den ut och tillbaka till skolan, och en ny in!

Montera ner…
Agge och jag på våra nya vävpallar med våra nya vävstolar i skåpbilen. Eller ”nya” för oss då, de har nog tjänat hur många studenter som helst på Konstfack (därför vi fick köpa ut dom). Vår underbara privata chaufför Erik tog bilden!
Min första egna riktiga vävstol i delar i mitt sovrum/ateljé/borg

 

Tips för att montera ner/upp en vävstol

  1. Var inte själv, om du inte har 4 armar. En av tjusningarna med vävning är att man behöver andra människor omkring. Det är krångligt att installera en vävstol själv, krångligt att dra på själv, krångligt att verkligen SE vad man har vävt utan att låna någon annans blick. Tycker jag. En gång var jag tvungen att montera ner en vävstol helt själv på skolan, och allt föll åt varsitt håll när den sista av delarna som håller ihop en vävstol drogs ut, om du fattar. Som en kartong som viks ut till en platt bit, men med ett brak.
  2. Samla alla lösa skruvar, muttrar, splintar och snören i en påse (kanske säger sig självt om man inte är en slarver som jag).
  3. Om du har solv uppe i skaften och inte orkar samla och knyta ihop i buntar och ta ner dem (hej!), knyt för solven längs med över- och underskaft, sätt i skaftlås och vira in hela gruppen skaft i ett tyg. Häng upp allt på en gång när du monterar upp din vävstol!
  4. När du tagit ner alla lösa delar, jobba ovanifrån och ner med att ta bort bommar osv som håller ihop vävstolen. Nåt kommer säkerligen att falla, och på så vis inte från lika hög höjd. En krossad fot mindre.

 

15 augusti 2020
Blogg / Linn Karlsson

Dörrmatta

17 november 2021
Dörrmatta

Det senaste jag gjort till mig själv är en dörrmatta till min nya lilla lägenhet. Schackrutig i bindningen taqueté med bomullstrasor som inslag. Två begagnade underlakan gick åt.

Jag är helt insnöad på att göra taglade fransar på allt så det fick det bli. Eftersom varpen var gles, 3 tr/cm, la jag i varje frans till trådar från efsingar jag hade från en linvarp. Såhär tjocka och fina blev dom då, och ger typ ett tecknat stiliserat uttryck som jag gillar.

 

 

17 november 2021
Blogg / Linn Karlsson

Lite om spinning

14 augusti 2021
Lite om spinning

Jag har spenderat ett par veckor hos min mamma där hon bor på östgötska landsbygden, och frågade en av hennes grannar om jag kunde få lite ull. Det fick jag. Och låna en spinnrock! Jag är helt nybörjare på spinning förutom en dag på Stockholms länsmuseum när jag gick på HV, då fick vi spinna på slända och det var så otroligt svårt. Nu tyckte jag att det var väldigt mycket lättare, vet inte om spinnrock bara är väldigt mycket enklare eller om den här spinnrocken är väldigt bra? Nybörjare som sagt. Älskar att vara nybörjare och lära mig nya saker

Jag kan inte såå mycket om ull men det här är ull från Helsingefår. Brun och osorterad, typ ganska grov kändes den? Jag sorterade inte utan körde bara på. Ska lära mig sortera en annan gång.

Först tvätt i stora hinkar i nån timme. Tog ingen bild men det gör inget för det såg bara äckligt ut. Brunt ogenomskinligt vatten. Sen tork på mammas (oanvända) pallkragar. Det har sagts förut men… Ull är magiskt. Tvättar sig självt i vatten.

Nät över så inget blåser bort.

Sen när det torkat lääänge, typ en dag, så började jag karda. Önskar att jag hade en kardmaskin för det här med att karda med två små kardor för hand, det tar verkligen tid… Och gör ont? Har haft rivmärken lite överallt efter kardning. Men kolla vad vackert! Låånga blanka täckhår.

Sen har jag övat på att spinna och spunnit framför OS

Och spunnit så tunt jag kunnat!

Tvinnat garn med katten i knät. Här tvinnar jag helsingeullen med en lite äcklig vit ull från köttfår som typ inte gick att spinna jämt.

Spunnit utomhus för att få lite bränna.

Såhär blev en enkel spunnen tråd, försökte spinna den så jämt som möjligt. Det är sticksigt och ganska hårt men tänker att det är bra som mattull eller ryagarn. Absolut inget att ha nära kroppen iallafall. Jag tror att jag spann i Z och tvinnade i S i dom flesta garnerna.

Och såhär blev garnerna sen! Fick ihop ett par härvor av tvåtrådiga garner, och har fått sån nyväckt intresse för detta att jag måste åka hem och spinna ännu mer snarast. Och ev skaffa en egen spinnrock och kardmaskin. Tills dess får jag tänka ut nåt projekt att göra av mina stickiga men blanka fina garner. Svårt att fånga på bild, men ullen har verkligen en hög glans i sig. De tvåfärgade garnerna gjorde jag med en grå ull av oklar härkomst som fanns i ett förråd. Tycker det är fint att ojämnheter i spinningen blir tydligare om man har två färger. Next level känsla att tillverka material!

14 augusti 2021
Blogg / Linn Karlsson

Nytt rum för vävstolen

22 juni 2021
Nytt rum för vävstolen

Hej och välkomna till min nya arbetsplats! Ett ljust och ljuvligt svalt källarhörn.

Alltid imponerad av mig själv när jag lyckats montera upp vävstolen själv. Det går, om man inte har så brådis.

Här kan jag sitta och göra fina fransar och titta på tv.

Eller äta en knäckemacka och planera nåt.

Det kan vara stökigt men bara man städar lite innan man går hem så går det bra.

Och en somrig färgkombo. Glad sommar!

22 juni 2021

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram