Blogg / A Hard Slojd Life

Den glupska lilla harren

20 maj 2013

harrFiskepremiären i Ljusnan var i år den 11 maj. Först den 18 maj tog jag den första fisketuren för säsongen. Jag åkte till Laforsbankarna, den södra sidan. Vid den översta strömmen, strax nedanför tunnelutloppet (ja Ljusnan är ju som bekant kraftigt utbyggd) fick jag min hittills största harr på 37 cm. Den tog på en grå och svart superpuppa. Jag gick sedan ner till de nedre bankarna. Naturen vid Laforsen är otroligt vacker med höga, branta, mossiga stenhällar ovanför älven och sandmo med ståtliga furor. Jag fiskade den mellersta banken med solen gassande där jag stod utvadad nedanför en hög stenvägg. Just då tänkte jag att det måste ha varit den vackraste plats jag fiskat på. Men det är klart att Ljusnan slår trots allt inte Kultsjöån och fjällfisket kring Marsfjällen och Klimpfjäll. Vid den nedersta banken träffade jag en annan flugfiskare. Vi pratade lite sedan gick jag tillbaka upp till den översta strömmen där jag hade parkerat. Nu blev fiskarna på hugget igen och jag fick två harrar till på en bäcksländelarv.

På söndagen tog jag en tur på kvällen. Ner till Forsänget. Fisket var trögt och ganska ointressant. Men när jag kom ner mot ön, nedanför stenkistan började det småvaka. Klockan var nog närmare halv åtta. Och en sådan där knepig grejj hände, ni vet, när man är med om någonting skumt. Bakom en sten märkte jag att det var lite liv, jag kände två dragningar i linan, så jag roade mig med att försöka överlista de där fiskarna även om jag hade på känn att det mest var småfisk. Jag såg mygg i luften ovanför vattnet och undrade om det var myggkläckning som orsakade de sporadiska vaken. Jag satte på en litet Klinkhammer och en liten harr tog flugan. När jag fick in fisken såg jag att den hade nästan svalt flugan, som satt långt ner i svalget. Jag blev tvungen att avliva och behålla fisken. Nu kunde jag kolla maginnehållet. Jag fjällade och tog ur fisken och skar upp magsäcken. Och hittade – en liten foamfluga. Den hade svalt en fluga och sedan måste den ha lossnat eller också blev den tillbakasläppt, eller också hade någon tappat flugan i vattnet och fisken tagit den. Vem vet hur det gått till, men underligt är det. I övrigt var det inte mycket i magen. Jag tänkte att det var en glupsk liten harr som hade svalt en fluga tidigare, och så svalde den nästan min också. Men så blev den inte gammal heller.
Jag fick ytterligare en liten harr på en bäcksländelarv bunden av påfågelherl och mässingtråd. Och så fick jag en på samma grå och svarta superpuppa som dagen innan.

lassekrogsbanken2denglupskaharrenfoamfluga
Maginnehållet på den glupska lilla harren

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy