Blogg / Handarbetaren

Den enorma drivkraften att brodera kommer att rädda världen

1 maj 2014
Den enorma drivkraften att brodera kommer att rädda världen

Vårt samhälle bygger idag till stor del på att tävla. Allt från tv-program till politiska reformer inbillar oss att tävlandet är sättet, det enda sättet, att driva ett samhälle. Folk verkar ha glömt bort att det finns fler drivkrafter än så.

I en tävling finns ett mål. Man når ett resultat. Man kan jämföra sig med andra. Inom politiken kan det till exempel handla om vinster i välfärden. Några vinner, många förlorar i tävlingen. Tävlingen är ingen bra drivkraft, på grund av just det. Där det finns vinnare finns förlorare. Tävlingen skapar hierarkier.

Hur ska man göra då? Någonting ska driva samhället men folk verkar ha glömt bort att det finns andra drivkrafter. Lust och kreativitet till exempel.

I kreativiteten finns nyfikenheten och tillfredsställelsen i upptäckten.

I lusten finns njutningen. Det är en stark drivkraft. Den gör barn till exempel.

Det finns en ytterligare drivkraft: fruktan. Nödvändig när det kommer till överlevnad (rädd för att dö), förlegad när det kommer till att bygga samhällen. Med hot om att högre makter kommer att straffa oss, och så vidare.

Även tävlingen är förlegad. Hälften av befolkningen verkar ha ett större behov av att tävla. Man kanske borde lyssna mer på den andra hälften? Och låta den bygga samhällssystem. Det skulle bli byggt på kreativitet och lust. De samhälleliga hierarkierna skulle försvinna när tävlingsbehovet är borta. Jag är övertygad om att samma drivkraft som gör en Flodadräkt kan användas inom politiken. Den kan bygga samhällen. Den drivkraften är enorm.

Att vara först, att vara rikast, att vara bäst är märkliga drivkrafter. Vad ger det dig att vara bättre än någon annan? Vad är meningen med att jämföra sig med någon annan? Jag tävlar för att lära mig nya saker. Och det är bra att lära sig nya saker. Men forskningsframsteg kan likaväl bygga på kreativitet. Den drivkraften är stark.

Jag måste oroa mig som familjemedlem och som vän. En fruktan. Men när det gäller att bygga ett samhälle, då behövs inte fruktan, då behövs inte tävlingen. I nästa steg av mänskans utveckling kan man bygga samhället på lust och kreativitet. Inte på tävling och fruktan. I lust och kreativitet kan en människa inte ersätta någon annan. Ingen är sämre än någon annan. Det fyller fler syften. Och vi blir rikare. Samhället blir rikare. Ingen blir förlorare.

Drivkraften att brodera en Flodadräkt kommer att rädda världen.

1 maj 2014
Blogg / Handarbetaren

Från gräs till garn

9 november 2020
Från gräs till garn

9 november 2020
Blogg / Handarbetaren

Från blomma till tråd

3 november 2020
Från blomma till tråd

Det blev ett garn av de där blommorna, eller ja, av blommornas stjälkar, tillslut. Här står en bråka jämte en täljhäst. De är som olika typer av fibermaskiner. I en arbetar man med mjuka fibrer och i den andra arbetar med hårda.

3 november 2020
Blogg / Handarbetaren

Tvåhundra år senare

17 oktober 2020
Tvåhundra år senare

Och fortfarande duglig. Den här skärbrädan fick följa med hem från fäboden. 1819 står det på baksidan och den är fortfarande fin tycker jag. Inte så speciell, men bra.

17 oktober 2020

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram