Blogg / ahardslojdlife

Church of Slöjd

23 december 2020
Church of Slöjd

För några veckor sedan fick jag lagfarten till tomten med ladan där jag ska bygga en slöjdverkstad. Processen att stycka av tomten har tagit lite drygt ett och ett halvt år. Under den tiden har jag hunnit röja och tömma och lägga om taket, vilket behövde göras omgående. Men annat har fått vänta tills alla papper var klara.

Kring detta byggande av en verkstad kommer mitt slöjdande handla nu. Jag drog in el för någon vecka sedan och håller på och bygger fönster som ska släppa in ljus på övervåningen. På nedervåningen ska ett golvbjälklag byggas och det ska varmbonas.

Under det här året har jag paradoxalt nog släppt mitt slöjdande. Att vara heltidsslöjdare är en underbar livsstil, men det har gått upp för mig att det bygger på en lögn, om man ska vara lite krass. Heltidsslöjdandet kräver att det pytsas in pengar hela tiden, det har egentligen aldrig helt burit sig. Och när det händer stora saker i livet så märker man att slöjden är en ganska skröpplig kompanjon. När man kalkylerar på att satsa på att exempelvis bygga en verkstad så är inte slöjden någon att räkna med. Jag har istället lagt min tid på att arbeta helt och fullt med byggnadsvård.

I bloggform och videoform kommer jag rapportera vidare!

En kort recap nedan. Ställningen kommer från skogen, ställningsplanken är lånade. Det är ett frugalt bygge! Fönstren har hittills kostat ingenting. Takplåten och elen har varit stora utgifter. Lantmäteriet fakturerar 1700 kr per timme…

Länk till film

23 december 2020
Blogg / ahardslojdlife

Golvås video

24 november 2021
Golvås video

En video där jag förklarar lite mer när jag lägger in en golvås i golvbjälklaget i verkstaden (work in progress)

Verkstadsbygget har blivit ett riktigt slow living projekt. Jag har inte köpt något byggmaterial hittills utan utgått från det jag får på platsen tills det är slut eller jag måste ha något. En känsla kring det här sättet att ta sig an saker börjar gro. Jag ska utveckla dem vidare.

24 november 2021
Blogg / ahardslojdlife

Fönster fönster fönster

18 november 2021
Fönster fönster fönster

Ett nytt fönster är oljat och väntar på att glasas

a new window oiled and waiting to get glass

18 november 2021
Blogg / ahardslojdlife

Reparerar en avsågad golvås – verkstadsbygget går vidare.

19 juli 2021
Reparerar en avsågad golvås – verkstadsbygget går vidare.

Jag har jobbat vidare på mitt verkstadsbygge. Renoveringen av en kornlada i Ljusdal till en slöjdverkstad. En kort programförklaring och en lång film.

Jag bygger av en existerande struktur. Av existerande (på platsen) resurser. Jag bygger inte billig lyx. This is the way.

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram