Du behöver:
Ett tiotal matt-trasnystan efter tycke och smak. Ju bredare trasor desto bättre.
En halv meter valfritt tyg (vävt inte stickat)
Har du en hög med uttjänta tyger, ett par snygga stuvbitar eller rent av ett par nystan med färdigklippta trasor? Gör som Anna Fabler, sy traskuddar.
Ett tiotal matt-trasnystan efter tycke och smak. Ju bredare trasor desto bättre.
En halv meter valfritt tyg (vävt inte stickat)
Sax
Trädd symaskin
Knappnålar
Strykjärn
Ev knapphålstråd
Ev synål
Ev rouleau-vändare
Bestäm vilka trasor du vill använda till framstycket. Testa, byt ut, mixa, matcha och arrangera. Eftersom jag gillar symmetri, väljer jag ofta tre olika trasor som återkommer i en viss följd.
När du bestämt vilka trasor du vill använda, klipper du till dem och lägger dem framför dig, arrangerade i den ordning som du vill ha dem. Då får du en bild av den färdiga kudden. Till ett kuddvar behövs ca 30 stycken, runt 45 centimeter långa remsor. Slutresultatet blir då ungefär 40 x 40 cm.
Sätt dig vid symaskinen och sy ihop trasremsorna med tät raksöm. Du behöver inte nåla först. Stryk sedan tyget slätt. När du är nöjd med storleken (glöm inte att räkna med sömsmån), sicksackar du runt hela framstycket.
Bakstycket består av två delar tyg som överlappar varandra för att det inte ska uppstå en glipa där innerkudden kan kika fram. Jag använde linne.
Klipp till ena delen av bakstycket så att den till sin storlek blir 3/4 av framstycket. Den andra bakstyckesdelen ska vara 2/4. Sicksacka runt bägge bitarna.
Fålla den större bakstyckesbitens ena kortsida och den mindre bakdelsbitens långsida. För att kunna knyta ihop den framtida öppningen, kan du sedan sy på band på respektive bakdelsbit. Banden kan du förslagsvis göra av två hopsydda trasremsor, ungefär 70 cm långa. Gör dubbel uppsättning. Är remsorna minst två cm breda kan de lätt vändsys, så att sömmen hamnar på insidan. Jag använder sedan en rouleau-vändare för att på enklaste vis vränga bandet ut och in, så att rätan blir synlig.
Vik den större bakdelsbiten långsida mot långsida och den mindre biten kortsida mot kortsida. I mittenvecket nålar och syr du fast banden av trasremsor. På den större bakstyckesbiten fäster du bandet från den sicksackade kanten ända fram till fållen och låter några decimeter hänga kvar lösa, för att knyta med. På den mindre syr du fast bandet från sicksackkanten till strax före den fållade kanten, och lämnar en knytbit hängande.
Ett tips är att du, innan du fäster banden, nålar och lägger bakdelsbitarna omlott, den större under den mindre. Gör sedan en provrosett och justera så att banden sitter bra i förhållande till varandra. Då får du också en god bild av hur den färdiga bakdelen kommer att se ut. Knyt därpå upp rosetten och sy fast banden på respektive del.
Knyt sedan återigen en rosett, för att fixera de två bakdelsbitarna när hela kuddvaret ska sys ihop. Lägg framstycket med rätsidan upp på bordet framför dig. Vänd hela bakdelssjoket upp och ner, så att fram- och bakdel ligger räta mot räta. Den större delen av bakstycket ska ligga närmast framdelen. Nåla runt om.
Framdelen lever gärna sitt eget liv eftersom trasorna är ojämna och ofta av skiftande kvalitet. Glöm därför kant i kant-ideal, och sy med tät raksöm runt om hela kudden. Jämna till den ojämna sömsmånen med saxen och sicksacka därpå runt om. Pilla upp rosetten, vräng kudden så att rätan kommer utåt, stryk och stoppa i en innerkudde. Klart!
Om du vill ha duskor – eller tofsar – i kuddhörnen, kan du sy dem av tio stycken trasremsor, ungefär 20 cm långa. Stryk dem och stapla dem i en liten hög på varandra. Knyt därpå ihop den lilla trashögen på mitten, med dubbel knapphålstråd. Skaka och frisera. Fäst duskorna på kuddvaret. Och häpp! Varde pynt!
Här hittar du fler gör det själv-projekt!